Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Britse ICO wil in beroep tegen Clearview

De Britse Information Commissioner Officer (ICO), de privacytoezichthouder van het Verenigd Koninkrijk, kondigde vrijdag aan dat hij in beroep wil gaan tegen de recente uitspraak van het Engelse First Tier Tribunal in de zaak van Clearview AI. Clearview is een Amerikaans bedrijf dat gezichtsherkenningstechnologie ontwikkelt voor handhavingsinstanties. In de afgelopen jaren is het bedrijf onder vuur komen te liggen vanwege het illegaal verzamelen van persoonlijke foto's uit profielen van sociale mediagebruikers. Daardoor moest het bedrijf zich terugtrekken uit de Britse markt, hoewel het doorgaat met de verwerking van persoonsgegevens, waaronder die van Britse burgers. Dit wil de ICO nu stoppen.

17 november 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De rechtszaak

In 2022 legde de Britse toezichthouder een verplichting op Clearview om alle foto's van Britse burgers te laten verwijderen uit haar beelddatabank, met een bijbehorende boete. Clearview daagde het besluit voor de rechter uit. In oktober sprak de rechter zich tegen de ICO uit. Volgens de rechter heeft de ICO geen rechtsmacht over Clearview omdat haar verwerkingsactiviteiten niet onder de Britse privacywetgeving vallen (1). Met haar dienstverlening ondersteunt Clearview alleen buitenlandse handhavings- en veiligheidsdiensten, wiens verwerkingsactiviteiten buiten het toepassingskader van de Britse variant op de AVG vallen. Aan de andere kant gaf de rechter toe dat Clearview aan de verplichtingen van de AVG zou moeten voldoen als ze haar diensten weer op commerciële basis zou aanbieden.

ICO in beroep

De ICO is het niet eens met deze onderbouwing (2). John Edwards, de voorzitter van de ICO, vindt dat Clearview niet mag profiteren van de uitzondering voor rechtshandhavingsinstanties omdat het bedrijf aanzienlijke commerciële winst maakt met de verwerking van bijzondere persoonsgegevens van Britse burgers. "Het is mijn taak om de digitale rechten van de mensen in het Verenigd Koninkrijk te beschermen, en ik ben van mening dat er te veel mensen worden getroffen door de enorme omvang en indringendheid van het grootschalige schrapen van persoonsgegevens door Clearview," aldus Edwards. De ICO heeft nu de eerste stappen gezet op weg naar hoger beroep.

Bronnen

(1) https://privacy-web.nl/nieuws/britse-toezichthouder-verliest-rechtszaak-van-clearview-ai/

(2) https://ico.org.uk/about-the-ico/media-centre/news-and-blogs/2023/11/information-commissioner-seeks-permission-to-appeal-clearview-ai-inc-ruling/.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.