Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt in een nieuw onderzoek dat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking geen gebruik maakt van generatieve AI (kunstmatige intelligentie). Het gaat om maar liefst 77 procent tegen 23 procent die wel AI-programma’s als ChatGPT gebruikt.
Het is wel zo dat de interesse voor slimme apparaten en systemen zoals smart watches, smart TVs en zelfs slimme water-, gas- en elektriciteitsmeters toeneemt in Nederland. Maar liefst 89 procent van de Nederlandse bevolking heeft slimme apparaten in huis.
Eén ding blijkt meteen uit het onderzoek: er is sprake van een generatiekloof als het gaat om het gebruik van kunstmatige intelligentie. Van de groep 18 tot 25-jarigen gebruikt maar liefst 48,7% een programma met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT. Hierna volgen de 25 tot 35-jarigen, met 41,5%.
Bij oudere generaties vallen deze cijfers een stuk lager uit. Bij de 55 tot 65-jarigen gebruikt slechts 12,1% een programma met AI. Voor de groep 65 tot 75 jaar is dit 5,2%.
Een greep uit de rest van de resultaten:
HBO’ers en WO’ers maken het vaakst gebruik van ChatGPT (34%)
19% van de mensen met een HAVO, VWO, of MBO-diploma gebruikt kunstmatige intelligentie
Het meestvoorkomende doeleinde van deze AI-assistenten is het maken van teksten, video’s of afbeeldigen
In 2024 gaf maar liefst 89 procent van de Nederlandse bevolking aan slimme apparaten in huis te hebben. Ook gebruikt ruim 4 op de 10 Nederlanders een virtuele assistent, zoals Google Home, Siri or Amazon Alexa.
Het CBS constateert dat de interesse in slimme gadgets en accessoires toeneemt, hoewel 1 op de 5 Nederlanders ook problemen ervaart bij het gebruiken of installeren van slimme systemen.
Bij de groep niet-gebruikers werden verschillende redenen benoemt voor het afzien van slimme apparaten: geen behoefte, zorgen over privcacy, of hoge kosten.
Maak jij wel eens gebruik van generatieve AI of smart devices? Helaas gaan programma’s als ChatGPT niet altijd even voorzichtig om met je privacy. Ook slimme apparaten zoals fitness trackers kunnen privacyrisico’s met zich meedragen.