Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Cloudflare getroffen door de grootste DDoS-aanval ooit

Afgelopen weekend was Cloudflare het doelwit van een massale DDoS-aanval. Sterker nog, het was de ergste cyberaanval die het internetbedrijf ooit heeft meegemaakt. Op het hoogtepunt kreeg het meer dan 71 miljoen requests per second (rps) te verwerken.

VPN Gids 14 februari 2023

Cloudflare (1) bevestigt de DDoS-aanval in een statement.

Meeste DDoS-aanvallen bedroegen tussen de 50 en 70 miljoen rps

Bij een Distributed Denial-of-Service Attack of DDoS-aanval (2) worden computernetwerken en servers bestookt met grote hoeveelheden verbindingsaanvragen en dataverzoeken. ICT-systemen krijgen dusdanig veel internetverkeer te verwerken dat ze het vroeg of laat niet meer aankunnen. Websites zijn dan niet langer in staat om te laden, of het laden duurt ontzettend lang.

Cloudflare, een groot Amerikaans internetbedrijf dat hosting en een Content Delivery Network (CDN) aanbiedt, detecteerde afgelopen weekend tientallen DDoS-aanvallen. Het bedrijf slaagde erin om veel van deze aanvallen af te slaan. Het leeuwendeel van de aanvallen kregen tussen de 50 en 70 miljoen verzoeken per seconde te verwerken. Op het hoogtepunt kreeg Cloudflare ruim 71 miljoen verbindingsaanvragen voor haar kiezen.

Het internetbedrijf zegt dat het om de grootste DDoS-aanval in haar bestaansgeschiedenis gaat. Het vorige record dateert uit juli 2022. Toen kreeg het bedrijf 46 miljoen requests per second te verwerken.

‘DDoS-aanvallen hadden niets te maken met Super Bowl of campagne van Killnet’

Cloudflare deelt weinig details over de aanval. Wat ze wel kwijt wil is dat het gaat om HTTP/2-aanvallen waarbij de verbindingsaanvragen afkomstig waren van meer dan 30.000 verschillende IP-adressen (3). Volgens Cloudflare waren websites voor een populaire gamingprovider, cryptocurrencybedrijven, hosting providers en cloud (4) computing platforms het doelwit van de daders. “De aanvallen waren afkomstig van verschillende cloudproviders en we werken met hen samen om het botnet (5) aan te pakken”, aldus het internetbedrijf in een persverklaring.

Cloudflare vermoedt dat de DDoS-aanvallen niets te maken hebben met de Super Bowl, die afgelopen weekend plaatsvond. Ook zou er geen link zijn met de cyberaanvallen van Killnet (6) op ziekenhuizen en zorginstellingen. De aanvallers gebruikten daarvoor andere aanvalsmethoden.

Zo bescherm je jezelf tegen DDoS-aanvallen

Volgens Cloudflare nemen het aantal en de grootte van DDoS-aanvallen al jaren toe. Het aantal DDoS-aanvallen steeg het afgelopen jaar met 79 procent. De grootte nam in een jaar tijd toe met 67 procent tot over de 100 Gbps. Het aantal DDoS-aanvallen dat meer dan drie uur duurde, viel 87 procent hoger uit.

Als een DDoS-aanval je bedrijfsvoering platlegt, veroorzaakt dat naast financiële schade ook een hoop ellende. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Een veelbeproefde methode is door specifieke IP-adressen te blokkeren. Dat deed de PvdA toen de website van de partij vanuit het buitenland werd aangevallen (7) door een ‘gerichte DDoS-aanval’.

Een Virtual Private Network of VPN (8) kan je eveneens helpen om je persoonlijke netwerk te beschermen tegen een DDoS-aanval. Een VPN versleutelt namelijk je internetverkeer en verbergt je IP-adres. Als hackers je IP-adres niet kennen, is het onmogelijk om jou als doelwit uit te kiezen voor een DDoS-aanval. Tot slot is het raadzaam om je hardware te beschermen tegen virussen en andere malware (9). Door goede antivirussoftware (10) te installeren is het een stuk lastiger voor cybercriminelen om jouw apparaat aan een botnet toe te voegen.

  1. https://blog.cloudflare.com/cloudflare-mitigates-record-breaking-71-million-request-per-second-ddos-attack/

  2. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-een-ddos-aanval/

  3. https://www.vpngids.nl/privacy/anoniem-browsen/wat-is-mijn-ip/

  4. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cloud-backups/hoe-veilig-is-cloud/

  5. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-een-botnet/

  6. https://www.vpngids.nl/nieuws/kamer-bezorgd-over-ddos-aanvallen-op-umcg/

  7. https://www.vpngids.nl/nieuws/pvda-doelwit-van-gerichte-ddos-aanval-vanuit-het-buitenland/

  8. https://www.vpngids.nl/vpn-info/wat-is-een-vpn/

  9. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/malware/

  10. https://www.vpngids.nl/antivirus/beste-antivirus/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.