Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

CoronaMelder nu te downloaden, pas op 1 september actief

CoronaMelder, de app van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus, is vanaf nu te downloaden in de Google Play Store en App Store. De app wordt nog volop getest in Twente en IJsselland, waar hij dan ook al volledig werkt. In de rest van Nederland is de app pas op 1 september actief.

VPN Gids 17 augustus 2020

Ontwikkeling CoronaMelder verliep chaotisch en gehaast

De ontwikkeling van de app CoronaMelder verliep niet zonder slag of stoot. Voor het begin van het verhaal moeten we terug naar afgelopen april. Op dat moment maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend dat zijn ministerie met man en macht aan een contact-tracing app werkte. De minister vroeg aan burgers en experts om mee te denken over de vormgeving en functionaliteit van de app. Door zijn oproep werden er 750 voorstellen ingediend bij het ministerie. Uit al deze voorstellen werden de 7 meest belovende voorstellen geselecteerd. Na veel openlijk commentaar van beveiligingsexperts, erkende de minister dat het selectieproces ‘gehaast en chaotisch’ was verlopen.

Na de eerste selectieronde volgde de beruchte ‘appathon’. De bedenkers van de geselecteerde corona-apps mochten hier hun idee presenteren. Aan de hand van de feedback die ze ontvingen konden ze nog een aantal aanpassingen maken. De dag erop werd de app met de verbeteringen opnieuw gepresenteerd.

Beveiligingsdeskundigen, epidemiologen en andere experts hadden veel kritiek op het proces en de gepresenteerde apps. RTL Nieuws ontdekte dat één van de apps een beveiligingslek bevatte. Ook waren er zorgen over de privacy van burgers. Uiteindelijk moest minister De Jonge erkennen dat de appathon niet het gewenste resultaat had gebracht. Daarop besloot hij om een nieuw team aan te stellen die de randvoorwaarden verder zou uitwerken.

Eerst testen voordat de app landelijk actief is

Eind mei kwam minister De Jonge met een proof-of-concept van CoronaMelder. Toen werden de eerste conceptontwerpen en delen van de broncode van de app openbaar gemaakt. Momenteel wordt de app volop getest in de regio Twente door 1.500 mensen. De regio Rotterdam-Rijnmond zou er ook mee aan de slag gaan, maar is uiteindelijk vervangen door de GGD-regio IJsselland voor heel Overijssel en de GGD-regio Drenthe. Daarbij kijken de ontwikkelaars naar de epidemiologische waarde, de technische werking en ervaringen van gebruikers. Op basis van deze bevindingen gaat de minister kijken op welke vlakken er aanpassingen nodig zijn.

CoronaMelder is vanaf vandaag voor alle Nederlanders te downloaden in de Google Play Store en App Store. Houd er rekening mee dat de app nog niet volledig werkt. Alleen in de hierboven genoemde testregio’s werken alle functionaliteiten van de app. Als je de app nu al downloadt en installeert, dan registreert hij alleen contactmomenten. Je krijgt nog geen seintje als je mogelijk in contact bent geweest met iemand met besmet is met het coronavirus.

Zo werkt de app CoronaMelder

CoronaMelder maakt gebruik van de Exposure Notification API, een gezondheidsplatform dat Apple en Google samen ontwikkeld hebben. De app gebruikt bluetooth-technologie om unieke en willekeurige codes -ook wel bluetoothsleutels of contactmomenten genoemd- uit te wisselen en registreren. Er worden geen contact- en locatiegegevens opgeslagen om de privacy van de deelnemers te waarborgen. De app kijkt hoelang iemand contact heeft met een ander en op welke afstand ze van elkaar staan. Als iemand de afgelopen veertien dagen tien minuten of langer met een ander in gesprek is op een te korte afstand (anderhalve meter of minder), dan registreert de app dit als een contactmoment.

Als iemand zich niet lekker voelt en uit een officiële test blijkt dat hij of zij besmet is met corona, kan deze persoon dat via CoronaMelder doorgeven. Zijn of haar lijst met contactmomenten wordt dan doorgestuurd naar een centrale server. Iedereen die de app op zijn of haar telefoon heeft staan, krijgt deze lijst opgestuurd. De app kijkt vervolgens of er een match is. Als een code van de doorgestuurde lijst op jouw persoonlijke lijst met contactmomenten voorkomt, dan krijg je een waarschuwing. Het advies is dan om direct in thuisquarantaine te gaan, of je te laten onderzoeken door een arts.

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in de app

Met de app CoronaMelder wil minister De Jonge verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. Met de app zien onderzoekers of er lokaal of regionaal een nieuwe uitbraak is en passende maatregelen treffen. Daarnaast moet de app helpen bij het bron- en contactonderzoek van de GGD.

De minister heeft maar dan eens benadrukt dat minimaal 60 procent van de Nederlanders de app moet installeren om goed te werken. Of dat adoptiepercentage ook daadwerkelijk gehaald wordt is nog maar de vraag. Uit een peiling van de TU Delft, Universiteit Maastricht en VU Amsterdam is gebleken dat eenderde van de Nederlanders niet staat te popelen om de app te installeren. Tevens hebben diverse maatschappelijke organisaties hun zorgen geuit over de app, waaronder Bits of Freedom en het Rathenau Instituut. De Autoriteit Persoonsgegevens bestudeert momenteel in hoeverre CoronaMelder de privacy van burgers waarborgt. Dat onderzoek is nog altijd niet afgerond.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.