De aanval die hackers vorige week uitvoerden op het Internationaal Strafhof, heeft invloed op de dagelijkse gang van zaken. Door de aanval moesten de afgelopen dagen geplande zittingen noodgedwongen afgezegd worden. Overige werkzaamheden zijn donderdag hervat, maar het ICT-netwerk ligt nog altijd grotendeels plat.
Eerder deze week bevestigde een woordvoerder van het Internationaal Strafhof dat er afgelopen week een ‘cybersecurity incident’ had plaatsgevonden. De aanval kwam aan het licht toen IT-medewerkers ‘abnormale activiteiten’ op hun netwerk zagen. Om de impact ervan te beperken, werden er onmiddellijk respons- en veiligheidsmaatregelen genomen.
Een anonieme bron vertelde tegenover de NOS dat er bij de aanval vertrouwelijke documenten waren buitgemaakt. Dat kon de woordvoerder van het Internationaal Strafhof niet bevestigen. Wel kon hij zeggen dat er volop onderzoek wordt gedaan naar het incident. Daarbij wordt onder meer gekeken of een buitenlandse overheid of door de staat gesponsorde hackersgroep verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen.
Na wat graafwerk van de NOS weten we dat er de afgelopen dagen verschillende zittingen niet door konden gaan. De bijeenkomsten gingen over de zaak tegen Alfred Yekatom, een voormalige militieleider in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens het Internationaal Strafhof heef hij zich schuldig gemaakt aan meerdere oorlogsmisdaden, waaronder het ronselen van kindsoldaten, massamoord en marteling.
Naast dat hoorzittingen werden geannuleerd, werkten de afgelopen paar dagen verschillende ICT-diensten niet naar behoren. Volgens Reuters gaat het om onder meer e-mail, livestreams met verdachten en het raadplegen van juridische documenten. Op afstand werken was feitelijk onmogelijk.
“Als verdediging hebben we beperkte toegang tot de systemen van het Strafhof”, zo vertelt advocaat Geert-Jan Knoops tegenover het Amerikaanse persbureau. Een andere advocate bevestigt dat ze informatie voor haar cliënt via USB-sticks en papieren ordners moest uitwisselen, waarvoor ze persoonlijk moest langskomen bij het Strafhof.
Het Internationaal Strafhof voert momenteel 17 onderzoeken naar 31 cases uit. Eén van de lopende zaken is tegen Rusland vanwege de invasie in Oekraïne en het deporteren van Oekraïense kinderen naar eigen grondgebied. De informatie die het Strafhof bezit, is uiterst gevoelig. Deze is interessant voor verdachten, omdat ze dan inzicht hebben in de bewijzen die de aanklager tegen hen heeft verzameld, en wie er als getuigen worden gehoord.
Het is onbekend wie er achter de aanval op het Internationaal Strafhof zit. Niemand heeft tot nu toe de verantwoordelijkheid opgeëist.