Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Cyberaanval zorgt voor grote problemen Londense ziekenhuizen

Een aantal grote ziekenhuizen in Londen, waaronder King’s College Hospital en Guy’s and St Thomas’, zijn getroffen door een cyberaanval. Hackers wisten pathologiesystemen te gijzelen waardoor bepaalde zorg niet kon worden uitgevoerd. Dit melden verschillende Britse kranten waaronder the Guardian.

VPN Gids 6 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Ransomware via Synnovis-systemen

Alle getroffen ziekenhuizen werkten met een pathologiesysteem van Synnovis. Het lijkt erop dat de hackers software hebben weten te installeren op de servers van Synnovis. Op deze manier konden ze de systemen versleutelen. Vervolgens vroegen ze om losgeld voor het herstel van deze servers. Het is niet bekend of er betaald is.

Naast de ziekenhuizen waren er ook problemen bij enkele huisartsenpraktijken in Londen die met het systeem werken.

Een woordvoerder van Synnovis laat weten IT-specialisten op de zaak te hebben gezet om te achterhalen wat er precies gebeurd is. De NHS (National Health Service) heeft aangegeven momenteel samen te werken met the National Cyber Security Centre om te achterhalen wat er gebeurd is en waar het mis is gegaan.

Gevolgen voor de ziekenhuizen

De ziekenhuizen melden dat de cyberaanval voor grote problemen heeft gezorgd. Zo werd het door de aanval moeilijk om bloedtransfusies uit te voeren en testresultaten in te zien. Sommige afspraken moesten verzet worden en enkele patiënten werden doorverwezen naar andere ziekenhuizen.

Wel geven de ziekenhuizen aan dat kritieke zorg en de eerste hulp gewoon door is gegaan.

Zorg doelwit van ransomware

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn steeds vaker het doelwit van hackers. Door de enorme gevolgen die een hack in de zorg kan hebben is het extra belangrijk deze systemen goed te beveiligen. Hoewel er in dit geval geen grote gevolgen lijken te zijn geweest voor patiënten, is het angstbeeld van een dergelijke aanval natuurlijk dat het levensbedreigende gevolgen kan hebben.

Juist om te voorkomen dat patiënten door een hack geraakt worden, zullen ziekenhuizen eerder bereid zijn te betalen bij een ransomware-aanval.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.