Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Cyberdreiging grootste zorg Nederlanders

Nederlanders maken zich de meeste zorgen over cyberdreigingen, gevolgd door geopolitieke dreigingen en de uitval van vitale processen. Dat blijkt uit de nieuwste Risico- en Crisisbarometer (RCB), het publieksonderzoek van de NCTV naar de beleving van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.

Digitale Overheid 9 augustus 2022

Bijna de helft (47%) van de Nederlander maakt zich zorgen over cyberdreigingen. Ook schatten Nederlanders de kans op cyberdreigingen het hoogst in. Ook de inschatting van de ernst van zo’n gebeurtenis voor de samenleving steeg. Na het stoppen van vitale processen, een stralingsongeval en geopolitieke dreigingen steeg de inschatting van de ernst van een cyberdreiging naar plek 4. De voorgaande 3 metingen had dit thema nog geen plek in de top-5.

Over het onderzoek

Aan Nederlanders werden 17 gebeurtenissen voorgelegd die een dreiging kunnen zijn voor de nationale veiligheid. Per gebeurtenis konden Nederlanders een inschatting geven van de kans op deze gebeurtenis, de ernst van de gebeurtenis voor de Nederlandse samenleving en hoeveel zorgen ze zich erover maken. Deze Risico- en Crisisbarometer wordt 2 keer per jaar uitgevoerd, in het voor- en najaar. Najaar 2021 was de zorg voor spanningen tussen bevolkingsgroepen het grootst. Najaar 2021 waren dat de infectieziekten.

Lees ook

Risico- en Crisisbarometer voorjaar 2022

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.