Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

D66 wil ‘bijzondere eisen’ voor ledenadministratie politieke partijen

Politieke partijen verzamelen bijzondere persoonsgegevens van haar leden. Het is daarom van groot belang dat deze informatie goed wordt beveiligd. D66 wil daarom dat de overheid strenge eisen stelt aan politieke partijen, zoals de installatie van een secretaris die verantwoordelijk is voor de ledenadministratie.

VPN Gids 17 dec 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die zijn ingediend door Hind Dekker-Abdulaziz (D66). Deze vragen zijn gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot (1).

Forum voor Democratie getroffen door datalek

Aanleiding voor de schriftelijke vragen is het datalek bij Forum voor Democratie begin december. Een onbekend iemand wist de volledige ledenadministratie van de partij te downloaden. Hierdoor beschikte hij over voor- en achternamen, woonadressen, geboortedata, contact- en locatiegegevens, en bankrekeningnummers van 92.901 Nederlanders. Door het datalek lagen niet alleen de persoonlijke gegevens van de huidige leden voor het oprapen: ook voormalige leden zoals Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Henk Otten, Wybren van Haga en Eva Vlaardingenbroek waren de dupe van het lek.

De oorzaak van het lek werd gevonden in de ForumApp, een applicatie die partijleider Thierry Baudet eind november op het partijcongres had gelanceerd. De applicatie was verbonden met de back-end van de website van Forum voor Democratie. Eenmaal ingelogd bleek het mogelijk om gegevens van andere leden op te vragen. De app controleerde niet of je daarvoor de juiste permissie had. Zodoende kon iedereen die was ingelogd geautomatiseerd de persoonlijke gegevens van anderen raadplegen en downloaden.

Na het voorval deed Baudet aangifte van hacking bij de politie. Tegelijkertijd benadrukte de partij in een persverklaring dat het incident enkel mogelijk was “door een bewuste aanval van een gespecialiseerde hacker die de communicatie tussen de ForumApp en de FvD-database heeft onderschept en gemanipuleerd om vervolgens wederrechtelijk data te kunnen ontvreemden”. Vlak na de aangifte meldde zich een 42-jarige man op het politiebureau voor zijn rol in de gebeurtenissen.

D66 wil ‘bijzondere eisen’ voor politieke partijen voor omgaan met bijzondere gegevens

Voor Hind Dekker-Abdulaziz van D66 was het voorval aanleiding om een aantal schriftelijke vragen te stellen aan minister Bruins Slot. Zij maakt zich namelijk zorgen over het lek, omdat er bijzondere persoonsgegevens bij betrokken zijn. Dat zijn gegevens die, als ze in de verkeerde handen terecht komen, je privacy in de meest verregaande zin van het woord aantasten. Ze kunnen namelijk gebruikt worden om jou en anderen te identificeren. Lidmaatschap van een politieke partij kan gevoelig liggen, zowel op de werkvloer als in je directe omgeving.

De D66’er stelt dat politieke partijen zorgvuldig met bijzondere persoonsgegevens moeten omgaan. Dekker-Abdulaziz vindt het dan ook vreemd dat de wet geen ‘bijzondere eisen’ worden gesteld als het gaat om de interne partijorganisatie. De politica noemt als voorbeeld dat het niet verplicht is om een secretaris aan te stellen die verantwoordelijk is voor de ledenadministratie.

‘Extra kwalijk’ dat politieke partijen gegevens oud-leden bewaren

Het Tweede Kamerlid vraagt aan de minister hoe het toezicht plaatsvindt op de ledenadministratie van politieke partijen en hoe zij met persoonsgegevens omgaan. Ze neemt geen blad voor de mond en vindt dat het “extra kwalijk” wanneer politieke partijen persoonsgegevens van oud-leden bewaren. Dekker-Abdulaziz vraagt zich af hoe dit zich verhoudt tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Tot slot is de D66’er kritisch over het opbouwen en beheren van een app, die naast een netwerkfunctie voor zakelijke contacten ook een datingfunctionaliteit bevat. Ze vraagt zich af of de Wet Financiering Politieke Partijen (WFPP) dit toestaat. Deze wet beschrijft aan welke voorwaarden een politieke partij moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie van de Rijksoverheid.

  1. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2022Z25437&did=2022D54737

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.