Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Datalek bij deltaWonen, persoonsgegevens huurders ingezien

DeltaWonen is het slachtoffer van een ‘digitale inbraak’. Daarbij hadden de aanvallers toegang tot de persoonsgegevens van (voormalige) huurders, leveranciers en medewerkers. De woningcorporatie heeft het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat schrijft deltaWonen in een persverklaring.

VPN Gids 25 maart 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Datalek gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

De inbraak vond plaats op dinsdag 15 maart. Volgens de woningcorporatie hadden de inbrekers inzage in de persoonsgegevens van (oud-)huurders, (oud-)leveranciers en (oud-)medewerkers. Op de FAQ-pagina over de digitale inbraak staat er mogelijk contactgegevens zijn ingezien als naam, adres, woonplaats en e-mailadres. Naast contactgegevens zijn er misschien ook financiële gegevens van (voormalige) huurders ingezien die zij hebben aangeleverd bij het contact met deltaWonen.

DeltaWonen verzekert dat er geen wachtwoorden zijn buitgemaakt: de woningcorporatie slaat namelijk geen wachtwoorden op. Wel adviseert de verhuurder om alert te zijn voor verdachte sms’jes, e-mails en telefoongesprekken. “Als uw contactgegevens in handen komen van criminelen, kunnen zij proberen om een wachtwoord of pincode van u te krijgen. Ze sturen dan bijvoorbeeld valse e-mails of sms’jes. Of ze bellen u en doen alsof ze iemand anders zijn. Daarmee proberen zij meer informatie, zoals wachtwoorden, te krijgen. Door goed op te letten kunt u zelf veel schade voorkomen”, aldus deltaWonen.

De woningcorporatie zegt het ‘heel vervelend’ te vinden dat het gebeurd is en biedt iedereen haar excuses aan wie hinder ondervindt dan de inbraak. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De verhuurder zegt zijn best te hebben gedaan om iedereen die hierbij betrokken is te informeren. “Maar omdat het ook gaat om oude gegevens hebben wij mogelijk niet meer van iedereen actuele contactgegevens. Wij hopen hen met dit bericht alsnog te bereiken.”

DeltaWonen: ‘Geen gegevens op straat beland’

Veel details over de digitale inbraak zijn onbekend. Hoe de daders de systemen van de woningcorporatie hebben weten binnen te dringen, of er ook persoonsgegevens zijn gestolen en of er losgeld is geëist door de aanvallers, zijn enkele vragen die nog niet beantwoord zijn.

RTV Oost claimt dat de persoonsgegevens van 15.000 huurders op straat zijn beland. In een reactie laat deltaWonen aan ons weten dat het aantal correct is, maar dat uit onderzoek blijkt dat er geen gegevens ‘op straat liggen’. Of er daadwerkelijk persoons- en contactgegevens zijn gekopieerd of gestolen door de daders, kan de woningcorporatie niet uitsluiten.

DeltaWonen bevestigt dat de aanvallers niet om losgeld hebben gevraagd, of gedreigd hebben gegevens openbaar te maken. Hoe de daders de systemen hebben weten te infiltreren en welke aanvullende veiligheidsmaatregelen de corporatie heeft genomen, daar worden geen uitspraken over gedaan.

Tips om niet opnieuw slachtoffer te worden

Om niet het slachtoffer te worden van gewiekste hackers of cybercriminelen, is het goed om alert te zijn. Controleer altijd de afzender van een mailadres. Open geen e-mails van onbekende afzenders, zeker niet als deze een bijlage bevat. Klik ook niet zomaar op een link in een e-mail of sms: de kans bestaat dat je wordt doorgestuurd naar een malafide webpagina en daar je inlog- of andere privacygevoelige gegevens moet invullen. Cybercriminelen die op deze manier persoonsgegevens proberen buit te maken, maken zich schuldig aan phishing.

Verwacht je geen telefoontje van bijvoorbeeld je bank of andere instanties? Geef dan nooit zomaar je gegevens prijs, zoals je bankrekeningnummer, pincode, wachtwoord of BSN. Vertrouw je de boel niet? Hang dan op of bel de instantie opnieuw terug om opheldering te vragen. Vermoed je dat er sprake is van identiteitsdiefstal of andere vorm van fraude? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. Zij kunnen je verder op weg helpen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.