Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

De vijf best gelezen artikelen uit 2021

Ook in 2021 las u op Data&Privacyweb weer veel artikelen over allerlei thema’s. Wij stelden een top 5 met de best gelezen artikelen uit het afgelopen jaar samen, zodat u de meest interessante nog eens terug kunt lezen.

13 jan 2022

Nieuws

1. Eerste boetes opgelegd voor het schenden van de aangescherpte privacyregels

De privacyregels inzake internationale doorgifte zijn aangescherpt op grond van de Schrems II uitspraak van het Europese Hof van Justitie en daaropvolgende Aanbevelingen van de European Data Protection Board (EDPB). In de praktijk blijkt het voor organisaties complex om deze privacyregels te implementeren. Er is echter geen tijd voor organisaties om stil te zitten, aangezien verschillende Europese toezichthouders handhavend hebben opgetreden wegens onrechtmatige internationale doorgifte.

Lees het hele artikel

2. Commotie over gebruiksvoorwaarden WhatsApp: overstappen naar Signal of storm in een glas water?

WhatsApp kondigde in de eerste week van januari 2021 nieuwe gebruikersvoorwaarden aan per 8 februari. Wat volgde was veel commotie en vragen over de privacy van gebruikers. De grootste ophef ontstond over het mogelijk uitwisselen van gegevens tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook.

Lees het hele artikel

3. Wet open overheid: Actieve openbaarmaking en privacy

Na een lange behandeling (sinds 2012) is recent, 5 oktober 2021, de Wet open overheid (“Woo”) aangenomen in de Eerste Kamer. Door de publicatie in het Staatsblad (Staatsblad 499 en 500 voor de wijzigingswet) in oktober is duidelijk dat de Woo per 1 mei 2022 de Wet openbaarheid bestuur (“Wob”) vervangt. Deze majeure wijziging heeft ook gevolgen voor de dagelijkse privacypraktijk. In deze bijdrage zoomen we in op een belangrijke wijziging van de Woo, die moet leiden tot meer actieve openbaarmaking. Het fenomeen dat de overheid uit zichzelf, dus zonder een verzoek daartoe, informatie openbaar maakt.

Lees het hele artikel

4. Van opt-out naar opt-in: door wijziging telecommunicatiewet gaat het telemarketingsysteem op de schop

Op 9 februari 2021 is door de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen tot wijziging van de Telecommunicatiewet (“Tw”). De voornaamste verandering: de overgang van het in de telemarketing geldende opt-out-systeem naar een opt-in-systeem (artikel 11.7 Tw). Het telemarketingsysteem gaat dus op de schop. Wat is de aanleiding voor deze wijziging en wat betekent dit voor de praktijk?

Lees het hele artikel

5. Datadoorgiften na Schrems II: wat is nu de status? (deel 1)

In de zomer van 2021 – zo ongeveer een jaar na de welbekende Schrems II uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (Hof) – weer wat relevante ontwikkelingen geweest op het gebied van internationale doorgiften van persoonsgegevens.(1) Zo heeft de Europese Commissie (EC) op 4 juni 2021 haar finale nieuwe modelcontracten gepubliceerd.(2) Daarnaast heeft de European Data Protection Board (EDPB) op 18 juni 2021 haar definitieve aanbevelingen gepubliceerd over de doorgiften van persoonsgegevens na Schrems II.(3) Tot slot heeft de EC op 28 juni 2021 ook een adequaatheidsbesluit genomen ten aanzien van het Verenigd Koningrijk. In deze bijdrage ga ik kort in op de verschenen finale nieuwe modelcontracten. In een latere bijdrage zal ik ook ingaan op definitieve aanbevelingen van de EDPB en het adequaatheidsbesluit ten aanzien van het Verenigd Koningrijk.(4)

Lees het hele artikel

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.