Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Deventer zet drone in voor toezicht en controles

De gemeente Deventer gaat een drone inzetten bij controles in het buitengebied en bij technische inspecties van slecht bereikbare gebouwen. De Overijsselse gemeente wil op deze manier controles sneller en veiliger uitvoeren. De gemeente belooft dat de privacy van inwoners wordt gewaarborgd.

VPN Gids 16 mei 2023

Dat schrijft de gemeente in een persverklaring (1).

‘Drone is sneller, veiliger en goedkoper’

Het stadsbestuur zegt dat toezicht en controles sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden als inspecteurs drones inzetten. Omdat drones foto’s hoog vanuit de lucht kunnen maken, geven ze snel en overzichtelijk een beeld van de situatie op de grond. Zo is het fluitje van een cent om te kijken of inwoners zich aan het bestemminsplan houden, of hoe het gesteld is met de technische staat van een pand.

Een ander voordeel is, volgens de gemeente, dat drones veiliger zijn. Bovendien denkt de gemeente er geld mee te besparen. Naar eigen zeggen is het goedkoper om een drone in te zetten voor inspectiewerk dan steigers of hoogwerkers in te huren. De gemeente belooft per situatie te kijken of een drone het beste hulpmiddel is om in te zetten.

De gemeente Deventer belooft niet boven alle gebieden te vliegen. Zo is er bij het gebied rondom vliegveld Teuge een no-fly zone ingesteld. Dat geldt ook voor de omgeving van chemicaliënbedrijf Nouryon Speciality Chemicals.

Voetgangers en kentekens worden onherkenbaar gemaakt

Privacy (2) is een belangrijke voorwaarde, zo zegt burgemeester Ron König. “We zetten een drone in om bijvoorbeeld technische controles uit te voeren, dus dan moeten privacygevoelige zaken niet worden vastgelegd.” Omdat de drone hoog in de lucht vliegt, worden voetgangers en kentekenplaten van auto’s onherkenbaar vastgelegd. Toezichthouders zorgen er bovendien voor dat personen niet herkenbaar in beeld komen.

Om ervoor te zorgen dat de bestuurder van de drone zich aan geldende wet- en regelgeving houdt, worden er twee dronepiloten opgeleid. Controles worden altijd in tweetallen uitgevoerd: naast een piloot is er tevens een waarnemer. De toezichthouders zijn herkenbaar aan hun fluorescerende hesjes. Het landingsvlak voor de drone wordt afgezet met oranje pionnen.

De kosten voor de opleiding van de piloten en aanschaf van de drone worden geraamd op 10.000 euro.

Drones in andere gemeenten

Deventer is niet de eerste gemeente die drones inzet. De gemeente Arnhem deed dat begin 2020. Het doel was om te kijken of mensen zich aan de coronaregels hielden. Dat kwam burgemeester Ahmed Marcouch op felle kritiek te staan (3). De gemeenteraad noemde de inzet van drones ‘ongewenst’ en een inbreuk op de privacy van burgers. Marcouch bagatelliseerde de kritiek. “Het is gewoon een vliegende megafoon die zegt: houd afstand. We moeten het niet groter maken dan het is.”

In december 2022 kondigde de gemeente Texel aan een drone in te zetten (4) om toezicht te houden op het eiland. Burgemeester Michiel Uitdehaag belooft daarbij de privacyregels in acht te nemen. “Data die niet relevant zijn voor het handhavingsdoel, worden gewist. Mensen of kentekens worden op foto’s onherkenbaar gemaakt”, aldus de burgemeester. Hij hoopt dat de eerste drone aankomende zomer in de lucht is.

  1. https://www.deventer.nl/nieuws-en-nieuwsbrieven/deventer-nieuws/2023/3/17/deventer-zet-drone-in-voor-controles

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/

  3. https://www.vpngids.nl/nieuws/lokale-politici-arnhem-kritisch-over-inzet-drones/

  4. https://www.vpngids.nl/nieuws/texel-gaat-drone-inzetten-voor-toezicht/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.