Directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Dick Schoof vindt dat de Nederlandse samenleving weerbaarder moet worden tegen cyberdreigingen. De voormalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zei dit afgelopen zondag in het programma WNL.
Schoof acht het noodzakelijk dat er zowel voor de publieke als de private sector een investeringsprogramma wordt opgericht met heldere doeleinden en een “strakke regie” om gegevens beter te beschermen tegen cyberaanvallen.
Volgens Schoof zijn landen als Iran, Rusland en China “ongelooflijk actief” op het gebied van cyberspionage en daarom zou de hele samenleving zich moeten aanpassen.. Niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven en de burger moeten weerbaarder worden tegen zowel algemene cybercriminaliteit als cyberdreigingen van statelijke actoren.
Schoof noemt het van de zotte hoe makkelijk een publieke instelling als bijvoorbeeld de Universiteit van Maastricht platgelegd kan worden. “We zijn niet wakker genoeg”, er moeten meer maatregelen getroffen worden, maar die kosten uiteraard wel geld. De overheid zou hier geld voor beschikbaar moeten stellen, aldus de directeur-generaal.
Schoof laat in het midden of hij meer bevoegdheden voor de algemene inlichtingendienst noodzakelijk acht. Wel vraagt Schoof zich in gesprek met WNL hardop af of de wetgeving die is geënt om de Nederlander te beschermen in het digitale domein niet aangepast zou moeten worden nu de AIVD zich vooral richt op buitenlandse actoren.