Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

‘Digitale toegankelijkheid, mensen weten het gewoon niet’

Het lijkt zo vanzelfsprekend: overheidswebsites en apps moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Toch voldoen veel kanalen niet aan de wettelijke eisen. Het nieuwe DigiToegankelijk toezichts- en ondersteuningsprogramma (DigiToegankelijk TOP) gaat dit aanpakken. Programmamanager Martin Eikenboom: “We moeten een gevoel van urgentie creëren.”

Digitale Overheid 17 maart 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit is zo’n programma wat veel reuring brengt, stelt Eikenboom. “Ruim 4.5 miljoen Nederlanders kan online niet goed meedoen. Het programma DigiToegankelijk TOP zorgt voor het versneld toegankelijk maken van overheidswebsites en apps. Ons speelveld is enorm. Er moeten 1.350 overheden en honderden leveranciers van websites en apps in beweging komen. Een hele klus. We richten ons op 3 verschillende gebieden: ondersteuning, monitoren en centraal toezicht.“

Dashboard

Op het gebied van monitoren is een grote stap gezet. Half maart werd het dashboard DigiToegankelijk gelanceerd (1). Hier is onder andere te zien welke websites en apps voldoen aan de toegankelijkheidseisen en of ze status A, B, C, D of E hebben. Eikenboom: “Het doel is om overal status A te bereiken, tot nu toe is dit slechts 10%. Het dashboard zorgt voor overzicht, bewustwording en geeft aanleiding tot actie. Als een burgemeester ziet dat zijn buurtgemeente een hogere score heeft, is dat een stimulans om met toegankelijkheid aan de slag te gaan. Eventueel met hulp van DigiToegankelijk TOP. We ondersteunen op technisch, juridisch en organisatorisch gebied.”

Pijnpunten

Een groot probleem is volgens Eikenboom onbewuste onbekwaamheid. “Ik schat dat 50% van de werknemers op één of andere manier te maken heeft met digitale toegankelijkheid. Alleen weet niet iedereen dat. Veel informatie wordt op internet gezet zonder de vraag te stellen of het wel toegankelijk is. Daarom zie ik het vooral als een organisatorische uitdaging en niet alleen een technische. Uiteindelijk is de problematiek per overheid niet heel verschillend. Zo gebruiken 120 gemeenten een systeem van een leverancier dat niet voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Dat zou je dus eenvoudig in 1 keer kunnen aanpassen. Daarnaast worden er nog steeds ontoegankelijke pdf’s en webformulieren gepubliceerd. Of er is überhaupt geen inventarisatie gemaakt.”

  1. https://dashboard.digitoegankelijk.nl/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.