Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Dilemma rond gebruik van data? Een datadialoog kan helpen

Staan jij en je team wel eens stil bij de ethische aspecten van een datatoepassing? Het programma Realisatie IBDS (Interbestuurlijke Datastrategie) heeft daar een wetenschappelijk onderbouwde methode voor ontwikkeld: de Datadialoog. Dit ethische gesprek leidt tot onderbouwde afwegingen en handelingsopties, waarmee je een besluit over datagebruik helder kunt motiveren. En dat helpt bij de uitvoering van regelingen en de dienstverlening aan mensen.

Digitale Overheid 10 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Voor betere dienstverlening en de aanpak van maatschappelijke opgaven is datagebruik vaak essentieel. Maar verantwoord datagebruik kent ook juridische, technische en ethische uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de spanning tussen privacy en veiligheid.

Waarom een datadialoog?

De Datadialoog is een methodisch gesprek over de ethische aspecten van datatoepassing binnen een specifieke omgeving. Bijvoorbeeld: welke waarden komen in het geding als je camerabeelden of datasets wilt gebruiken die niet primair voor dat doel zijn verzameld?

Uitkomsten van zo’n dialoog zijn:

  • Handelingsopties: aanpassingen in techniek, de organisatie of gedrag die bijdragen aan het verminderen van negatieve effecten. Of die bepaalde waarden en ethische principes juist beschermen, zodat een datatoepassing verantwoord wordt ingezet of niet (meer) wordt gebruikt.

  • Afwegingen die bijvoorbeeld zorgvuldige politieke of bestuurlijke besluitvorming ondersteunen.

  • Aanleiding om wet- of regelgeving ter discussie te stellen waar die leidt tot maatschappelijk ongewenste uitkomsten.

Lees meer over datadialogen en de Methode Datadialoog (1).

(1) https://realisatieibds.nl/page/view/edb381e9-8df9-4471-a7f3-1a7a19b5f472/datadialogen-doordacht-van-start-met-data

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.