Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Eén op de vijf Amsterdammers slachtoffer cybercrime, vooral hoogopgeleiden

Informatiebeveiliging Nederland 15 maart 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bijna één op de vijf Amsterdammers was in 2021 slachtoffer van cybercrime. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Amsterdam onder ruim 15.000 inwoners.

Cybercrime-aspect

De gemeente benadrukt dat deze aantallen geen volledig beeld van de omvang geven (1). “Het onderscheiden van cybercriminaliteit van ‘traditionele’ criminaliteit is in politiesystemen niet eenvoudig, waardoor cybercrime niet altijd eenduidig kan worden geregistreerd. Op dit moment kent de politieregistratie nog geen mogelijkheid om, naast het type delict, ook aan te geven of er sprake is van een cybercrime-aspect bij een proces-verbaal”, aldus het onderzoeksrapport.

Aankoopfraude

Aankoopfraude kwam het vaakst voor als vorm van online criminaliteit. Het betreft bijvoorbeeld producten die mensen online kopen maar niet geleverd worden. Zeven procent van de respondenten gaf aan hier slachtoffer van geweest te zijn. Bij zes procent van respondenten was ingebroken op hun account.

Hoogopgeleiden

Uit het onderzoek blijkt ook dat hoogopgeleiden vaker slachtoffer werden van cybercrime dan lager opgeleiden. Amsterdammers van 65 jaar en ouder waren minder vaak slachtoffer dan jongere Amsterdammers.

  1. https://onderzoek.amsterdam.nl/publicatie/slachtofferschap-van-online-criminaliteit-in-2021

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.