122 experts van 57 gemeenten werkten mee aan de uitvoeringsanalyse van nieuwe cyberveiligheidswetgeving. Het rapport biedt inzichten voor de vertaling van EU-wetgeving naar nationale regelgeving. De uitvoeringskosten voor gemeenten hangen nauw samen met de keuzes die nog door het rijk moeten worden gemaakt.
De komende jaren komt er vanuit het Europese beleidsprogramma Digital Decade een pakket van Europese wet -en regelgeving op gemeenten af. In 2023 voerde de VNG een impactanalyse uit om de impact van 13 nieuwe Europese wetten op gemeenten te bepalen. Een belangrijke conclusie was dat de wetten in samenhang moeten worden bekeken en niet afzonderlijk.
Om gemeenten hierbij te ondersteunen voert de VNG voor 6 verschillende wetgevingsclusters een uitvoeringsanalyse uit. Met een uitvoeringsanalyse kan de VNG eventuele problemen in de uitvoering vroegtijdig signaleren en terugkoppelen aan het Rijk. Zo borgen we de uitvoerbaarheid bij de vertaling van EU-wetgeving naar nationale regelgeving.
De richtlijnen die in deze uitvoeringsanalyse zijn onderzocht zijn: beveiliging van netwerk -en informatiesystemen richtlijn (NIS2), cyberbeveiligingsverordening, cyberweerbaarheidsverordening en Critical Entities Resilience richtlijn (CER). Deze moeten worden omgezet in nationale wetgeving. Voor de NIS2 gebeurt dit via de Cyberbeveiligingswet. De CER wordt geïmplementeerd in de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten.
Door de wetten in samenhang te analyseren is er een overkoepelend beeld ontstaan van de uitvoeringsconsequenties. Zo hangen de uitvoeringskosten nauw samen met de keuzes die nog door het rijk moeten worden gemaakt. Ook is er nog veel onduidelijk over de invulling van begrippen en de mate waarop toezicht wordt georganiseerd.
Vanuit gemeentelijk perspectief is het belangrijk dat de regelgeving uitvoerbaar is voor zowel kleine als de grotere gemeenten. Het is belangrijk om beide perspectieven mee te nemen bij de verdere uitwerking naar nationale regelgeving. De voorlopige impact van deze wetten wordt in het rapport ‘Uitvoeringsanalyse regelgeving beveiliging netwerk -en informatiesystemen’ gedetailleerd beschreven. Dit rapport dient als input voor het UDO proces. Op deze wijze neemt de VNG vroegtijdig initiatief in de vertaling van EU-wetgeving naar nationale regelgeving.
Met de oplevering van dit rapport is de impact van het eerste wetgevingscluster in kaart gebracht. De komende periode wordt de impact van het tweede wetgevingscluster ‘data en informatie-uitwisseling’ door gemeenten onderzocht. Na de zomer starten we met de overige 4 wetgevingsclusters. Gemeenten die hier een bijdragen aan willen leveren, kunnen zich aanmelden voor 4 verschillende expertgroepen via het aanmeldformulier.