Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Eerste versie Nederlandse publieke ID-wallet gereed

Eind maart is een eerste werkende versie van de NL ID-wallet gepubliceerd. De volgende stap is het uitwerken van een verstrekkings- en ontvangstvoorziening en het uitvoeren van beproevingen. Met een door de Nederlandse overheid erkende ID-wallet kunnen burgers en ondernemers straks digitaal zaken doen. In Nederland en over de grens in andere Europese lidstaten. De exacte datum waarop dat mogelijk wordt is nog niet bekend.

Digitale Overheid 16 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Mogelijkheden wallet

De code voor een eerste werkende versie van de NL ID-wallet (1) is gepubliceerd op GitHub (2) en de schermen op Figma (3). Na het installeren van de app kiezen gebruikers een persoonlijke pincode. Vervolgens activeren zij de app met DigiD en hun rijbewijs of identiteitskaart. Vervolgens ontvangt de gebruiker ‘kaartjes’ in zijn ID-wallet. Daarop staan persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en woonadres. Dan is de ID-wallet klaar voor gebruik. Met de wallet kan men dan bijvoorbeeld inloggen bij overheidsorganisaties of persoonlijke gegevens delen. In toekomstige versies worden meer functies toegevoegd. Een gebruiker kan zelf bepalen welke bewijzen hij of zij aan de ID-wallet toevoegt. Gebruik van de ID-wallet is vrijwillig. De app is naar verwachting eind 2026 beschikbaar in appstores.   

Praktijkbeproevingen van start

De eerste versie van NL ID-wallet wordt uitgebreid getest in de praktijk. Het projectteam gaat als eerst aan de slag met inloggen bij een gemeente en het aanleveren van gegevens tijdens een hypotheekaanvraag. Daarnaast test men hoe gebruikers de wallet gemakkelijk kunnen vullen met gegevens.  En op welke manier organisaties  gegevens uit de app kunnen opvragen, controleren en gebruiken. 

Demokit

Van de NL ID-wallet is een demonstratiekit beschikbaar. Met deze kit kun je een gesprek voeren over de ontwikkeling van de Nederlandse publieke ID-wallet. Neem contact op met het programma als je hier meer over wilt weten (4). Wil je meer weten of meepraten over de ontwikkeling van de ID-Wallet? Bekijk dan de community op Pleio (5).

(1) https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/identiteit/id-wallet/

(2) https://github.com/MinBZK/nl-wallet/releases/tag/v0.1.25-beta-20240326

(3) https://www.figma.com/file/WhKRswMoKDde7w5VhXCEcy/20240319_Release_Digitale-Identiteit-Wallet_Realisatie?type=design&node-id=1%3A3716&mode=design&t=KHroG9wYOmu99kud-1

(4) mailto:edi@minbzk.nl

(5) https://edi.pleio.nl/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.