Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Enschede dient bezwaar in tegen boete AP in scherp bezwaarschrift

Het College van Burgemeester en Wethouders van Enschede heeft bezwaar gemaakt tegen de boete van 600.000 euro die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in april aan de gemeente oplegde voor het volgen van burgers via wifitracking. In het bezwaarschrift stelt het College dat de AP met haar besluit de beginselen van behoorlijk bestuur schendt en niet voldoende onderzoek heeft gedaan.

Redactie Data&Privacyweb 19 jul 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht
Enschede dient bezwaar in tegen boete AP in scherp bezwaarschrift
 

Wifitracking

De gemeente Enschede besloot in 2017 om via sensoren de drukte in de binnenstad te gaan meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het tellen van passanten. Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifisignalen op van de mobiele telefoons van passerende mensen. Ieders telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code. Volgens de AP kwam de privacy van burgers hierdoor in het geding. De toezichthouder legde daarom de gemeente een boete van 600.000 euro op.

Bezwaar

In april was al duidelijk dat de gemeente bezwaar zou maken tegen het besluit van de AP. Het College heeft in een brief aan de gemeenteraad de belangrijkste redenen voor bezwaar uiteengezet: Ten eerste stelt het College dat de AP in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur handelt door aannames en suggesties te maken die niet zijn gebaseerd op nader onderbouwde/gemotiveerde feiten. Specifiek worden het zorgvuldigheidsbeginsel, motiveringsbeginsel en fair-playbeginsel benoemd. Ook zou de AP niet op alle door Enschede aangevoerde argumenten in zijn gegaan. Ten tweede stelt het College dat er geen persoonsgegevens worden verwerkt in het kader van de wifitellingen en is de gemeente van mening dat de kwalificatie van de gemeente als verwerkingsverantwoordelijke door de AP onjuist is. Ten slotte stoort het de gemeente dat er geen of onvoldoende rekening is gehouden met boeteverlagende omstandigheden en dat Enschede de enige gemeente is die een boete opgelegd heeft gekregen. Dit terwijl er meer dan 200 andere gemeenten op vergelijkbare wijze wifitellingen laten uitvoeren. Hierbij wijst het College op het gelijkheidsbeginsel. De gemeente vindt de suggestie die de AP in haar boetebesluit en aansluitende persberichten wekt dat Enschede burgers volgt zeer kwalijk.

Landelijk belang

Een argument om het bezwaar in te dienen was ook om duidelijkheid te krijgen over wat er wel en niet mag op het gebied van wifitracking. Dit is niet alleen belangrijk voor de gemeente zelf, maar ook op landelijk niveau “aangezien er sprake is van belangwekkende rechtsontwikkeling op het vlak van digitalisering en privacy”.

Vervolg

Het College schrijft dat een volgend besluit van de AP minimaal 12 weken op zich zal laten wachten. Binnen die termijn vindt er ook een hoorzitting plaats. Een vervolg op deze zaak zal zich dus ook op zijn vroegst half oktober 2021 aandienen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.