Het doel van het Europees patiëntendossier is dat het Europese burgers meer controle geeft over toegang tot en het delen van hun gezondheidsgegevens. Ook moet het wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleid bevorderen. Zodra er meer details over het wetsvoorstel bekend zijn, wordt de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.
Dat schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer (1).
Begin mei presenteerde de Europese Commissie een wetsvoorstel voor een Europees elektronisch patiëntendossier, ook wel de European Health Data Space (EHDS) genoemd (2). Op deze manier wil het dagelijks bestuur van de EU zorgspecialisten toegang geven tot geanonimiseerde medische gegevens om onderzoek te doen naar nieuwe behandelingen, vaccins en geneesmiddelen.
Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, noemde het wetsvoorstel “een historische stap voorwaarts in de richting van digitale gezondheidszorg in de EU”.
Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft eveneens hoge verwachtingen van de EHDS. “De Europese ruimte voor gezondheidsgegevens zal een nieuwe start betekenen voor het digitale gezondheidsbeleid van de EU, waarbij gezondheidsgegevens ten dienste komen te staan van de burgers en de wetenschap.”
Voor Judith Tielen en Queeny Rajkowski (beiden VVD) kwam het wetsvoorstel van de Europese Commissie als een grote verrassing. Ze vinden namelijk dat het “geen enkel urgent en groot Europees probleem” oplost. De Tweede Kamerleden besloten daarom om een aantal schriftelijke vragen voor te leggen aan minister Kuipers van Volksgezondheid. Ze vroegen zich onder meer af waarom de Kamer niet over het Europese wetsvoorstel was ingelicht.
Minister Kuipers heeft de vragen van Tielen en Rajkowski beantwoord. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat het Europees elektronisch patiëntendossier twee doelen voor ogen heeft: burgers meer controle geven over hun eigen medische gegevens en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.
“Om de burgers in staat te stellen deze rechten uit te oefenen, dienen aan een aantal aspecten te worden voldaan. Deze aspecten worden verder uitgewerkt in de het voorstel waarin het ingaat op de beschikbaarheid van gezondheidsgegevens bij de verlening van zorg (primair gebruik), zodat de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment kan worden gegeven overal in de EU”, aldus minister Kuipers.
Hij benadrukt dat er nergens in het wetsvoorstel over een Europees patiëntendossier of een centrale opslagplaats voor medische gegevens wordt gesproken.
In het wetsvoorstel worden tevens maatregelen opgenomen om de productveiligheid en interoperabiliteit te garanderen. Zo wordt niet alleen de veiligheid van medische gegevens van Europese burgers gewaarborgd, maar hebben ze tevens meer controle over hun eigen gezondheidsgegevens. De mogelijkheid om anonieme gezondheidsdata te gebruiken voor wetenschappelijk, is volgens de minister in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Via een zogeheten BNC fiche krijgt de Tweede Kamer meer informatie over het wetsvoorstel. ‘BNC’ staat voor Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen. Dat is een document van de Nederlandse regering waarin Kamerleden worden bijgepraat over een wetsvoorstel van de Europese Commissie. Daarin vertelt de overheid ook wat er bekend is over het Europees krachtenveld omtrent het wetsvoorstel.
De VVD’ers vroegen zich af of het wetsvoorstel van de Europese Commissie de reden was waarom de plenaire behandeling van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) vooruit werd geschoven. Minister Kuipers bevestigt dat. “Ik vind het namelijk belangrijk dat in de voorbereiding op de plenaire behandeling van de Wegiz ook rekening wordt gehouden met deze Europese ontwikkeling”, zo zegt de minister.