Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Facebook in hoger beroep tegen verbod gegevensuitwisseling EU-VS

Facebook gaat het besluit van de Data Protection Commission (DPC) aanvechten. De Ierse privacywaakhond besloot afgelopen week dat Facebook per direct moet stoppen met het uitwisselen van persoonsgegevens tussen Europa en de Verenigde Staten. Volgens het Amerikaanse sociale netwerk brengt het stopzetten van deze datastroom grote schade toe aan de Europese economie. Dat blijkt uit documenten van de Ierse rechtbank, waar de privacyactivist Max Schrems over schrijft op zijn Twitter account.

VPN Gids 15 sep 2020

Privacy Shield biedt te weinig garanties om privacy te waarborgen

De zaak over de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en de VS sleept al jaren. In 2015 werd het Safe Harbor akkoord stopgezet. Daarin waren afspraken gemaakt over de verwerking en uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en niet-EU landen. Toen het Europees Hof van Justitie oordeelde dat deze regeling te weinig garanties bood om de privacy van Europese burgers te waarborgen, werd het Privacy Shield in het leven geroepen.

Volgens de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems bood het Privacy Shield nog steeds te weinig bescherming voor inwoners van de EU van grote techgiganten als Google en Facebook. Hij besloot om de kwestie voor te leggen aan de rechtbank in Ierland. Die vroeg op zijn beurt om advies aan het Europees Hof van Justitie.

Half juli zette het Hof een streep door het Privacy Shield. Volgens de rechter biedt de regeling inderdaad te weinig waarborgen om de privacy van Europese burgers te garanderen. Zij kunnen geen invloed uitoefenen op de wijze waarop hun gegevens worden verwerkt in de VS. Daarnaast komen de maatregelen die de VS neemt om de persoonsgegevens van Europeanen te beschermen, niet overeen met het evenredigheidsbeginsel die de Europese privacywetgeving eist.

DPC verbiedt Facebook om langer persoonsgegevens uit te wisselen

Nadat het Europees Hof van Justitie zijn oordeel had geveld, zei Schrems blij te zijn met het resultaat. “Het vonnis maakt duidelijk dat de VS hun spionagewetten serieus moeten aanpassen als ze een belangrijke rol willen blijven spelen in de EU. De enige manier om dit conflict te overwinnen, is dat de VS solide privacywetten voor alle mensen introduceert, ook voor buitenlanders”, aldus de privacyactivist.

De DPC zette de verhoudingen tussen Facebook en Europa verder op scherp. Het Hof vond het goed vond om afspraken over gegevensuitwisseling vast te leggen in modelcontracten, mits ze dezelfde privacywaarborgen bevatten als de Europese regels op dit vlak. Volgens de Ierse toezichthouder is dat niet het geval. Daarom verbood de privacywaakhond Facebook afgelopen week om nog langer persoonsgegevens uit te wisselen tussen de EU en VS.

Facebook is niet van plan om dit met lede ogen aan te kijken. Het sociale netwerk gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de DPC, zo blijkt uit documenten van de Ierse rechtbank. Wanneer de zaak van start gaat, staat nog niet vast. Wanneer we een uitspraak kunnen verwachten is eveneens onbekend.

Voorlopig geen oplossing in zicht

Op korte termijn is er voorlopig nog geen oplossing in zicht. De EU en VS onderhandelen al enige tijd over een nieuw en verbeterd Privacy Shield. Deze gesprekken zullen naar verwachting nog maanden duren. Volgens eurocommissaris van Justitie Didier Reynders vertragen de aanstaande presidentsverkiezingen, die begin november plaatsvinden, het onderhandelingsproces. Daarnaast moeten het Congress en het Europees Parlement de gemaakte afspraken nog goedkeuren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.