Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Finland wil vingerafdrukken gebruiken voor opsporen criminelen

Finland wil de criminaliteit bestrijden door vingerafdrukken die op paspoorten en identiteitsbewijzen zijn opgeslagen te gebruiken. Het misdrijf moet wel ernstig genoeg zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt nu of dit mogelijk is met de huidige Europese privacyregels. Dat schrijft de Finse site YLE News.

VPN Gids 13 april 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Een nieuwe situatie

Het ministerie onderzocht in 2014 al of vingerafdrukken gebruikt mochten worden om boeven op te sporen. Onderzoekers concludeerden destijds dat vingerafdrukken van paspoorten niet gebruikt mochten worden voor opsporing. Het Finse Constitutioneel Recht Comité wilde daar zijn vingers niet aan branden.

De zaak wordt nu opnieuw onderzocht. Afgelopen jaar kwam het gebruik van biometrische gegevens -zoals een vingerafdruk- opnieuw ter sprake in het Finse parlement. Aanleiding hiervoor was de EU-richtlijn voor de verwerking van biometrische data door de politie werd aangepast.

Door deze aanpassing is de situatie nu mogelijk totaal anders, zo zegt een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen YLE News. Daarom laat het departement de kwestie opnieuw onderzoeken.

Twijfels over biometrische identificatietechnologieën

Tevens kijken de onderzoekers naar identificatiemogelijkheden aan de hand van biometrische foto’s. Automatische identificatie aan de hand van gezichtsherkenning is hierdoor wellicht mogelijk.

In Nederland en daarbuiten is het gebruik van real-time gezichtsherkenning door gezichtsherkenningstechnologie een heet hangijzer. Tegenstanders zijn bang dat dit de opmaat vormt voor de inrichting van een surveillancemaatschappij. Amerikaanse technologiebedrijven en belangenorganisaties als IBM, Amazon en EFF hebben betoogd dat gezichtsherkenningstechnologie mogelijk discriminatie, rassenongelijkheid en etnisch profileren in de hand werkt.

 Ook in Finland staat niet iedereen te springen om biometrische gegevens te gebruiken bij criminaliteitsbestrijding. Hoogleraar publiek recht Tomi Voutilainen denkt dat het gebruik van deze identificatiemiddelen voor criminaliteitspreventie problematisch zijn. “Als de politie onze biometrische gegevens voortdurend, regelmatig, automatisch en massaal zou verwerken, zouden we allemaal verdacht zijn van een misdrijf. In die situatie mogen we niet terechtkomen”, zo zegt hij tegen YLE News.

Finse politie is voorstander

Als het aan het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt, mogen biometrische gegevens voor opsporing alleen gebruikt worden bij zware delicten, zoals moord, poging tot moord, verkrachting of een terroristische aanslag. Voutilainen pleit ervoor dat het gebruik van vingerafdrukken op paspoorten en andere identiteitsbewijzen alleen gebruikt zouden mogen worden als het scala aan misdrijven beperkt is. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat zelfs in dat geval vingerafdrukken op paspoorten regelmatig gebruikt zullen worden om misdrijven op te lossen.

De Finse politie is voorstander van het voorstel. Sterker nog, de politie pleit ervoor om in het onderzoek ook te kijken of het toegestaan is om vingerafdrukken van buitenlanders te verzamelen. Het verslag verschijnt hoogstwaarschijnlijk in september.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.