Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Forum voor Democratie doet aangifte van hacking

Forum voor Democratie heeft aangifte gedaan van het hacken van de computersystemen van de partij. Naar eigen zeggen heeft slechts één hacker deze aanval kunnen uitvoeren. De opsporings- en inlichtingendiensten zeggen ‘de hoogste prioriteit’ te geven aan deze zaak.

VPN Gids 6 december 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft Forum voor Democratie in een persverklaring (1)

Volledige ledenadministratie op straat

Vorige week donderdag bevestigde partijleider Thierry Baudet dat iemand erin was geslaagd om de ForumApp te kraken. De applicatie stond in verbinding met de ledenadministratie van de partij. Eenmaal ingelogd was het mogelijk om de persoonsgegevens van alle 92.901 leden te downloaden. De app controleerde niet of de persoon in kwestie de juiste permissie had om de ledendatabase te raadplegen.

Door het lek waren voor- en achternamen, woonadressen, geboortedata, e-mailadressen, telefoonnummers, locatiegegevens en bankrekeningnummers van de gehele ledenadministratie toegankelijk. Tevens was het mogelijk om te kijken hoelang iemand al lid is van de partij en hoeveel contributie ze hebben betaald. Privégegevens van zowel huidige leden als oud-leden waren hierdoor toegankelijk.

Een woordvoerder vertelde vorige week dat het lek direct was gedicht zodra het nieuws hierover in de media verscheen. Tevens zei hij dat de partij maatregelen had getroffen om herhaling te voorkomen. Een extern bureau deed onderzoek naar het voorval. Tot slot werd incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

‘Gespecialiseerde hacker’ verantwoordelijk voor datalek

Inmiddels zijn we enkele dagen verder en geeft Forum voor Democratie een update over de stand van zaken. De fractie zegt dat er uitgebreid onderzoek is verricht en dat er voldoende gegevens zijn verzameld om aangifte te doen bij de politie. Op de website van de partij is een foto geplaatst van Thierry Baudet bij het politiebureau nadat hij met het Cybercrimeteam had gesproken.

In het persbericht staat dat niet iedereen toegang had tot de bewuste data. “Dit was alleen mogelijk door een bewuste aanval van een gespecialiseerde hacker die de communicatie tussen de ForumApp en de FvD-database heeft onderschept en gemanipuleerd om vervolgens wederrechtelijk data te kunnen ontvreemden”, zo schrijft de partij.

Naar eigen zeggen kon slechts één specifieke hacker deze hackaanval uitvoeren. Wie dat was laat de partij in het midden. Advocaat Gerard Spong zegt tegenover RTL Nieuws dat hij wel een idee heeft wie de dader is. Maar omwille van het onderzoek wil hij daarover niets kwijt. “Het is aan de politie en het Openbaar Ministerie om het verder uit te zoeken”, aldus Spong.

‘Daders zullen spoedig voor de rechter worden gebracht’

“Wij betreuren ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren en hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals kan gebeuren. Hierover zullen we te zijner tijd nadere informatie delen, maar gezien de huidige stand van het (strafrechtelijk) onderzoek betrachten we voorlopig discretie”, meldt Forum voor Democratie.

De partij zegt in nauw contact te staan met de opsporings- en inlichtingendiensten, die ‘de hoogste prioriteit’ geven aan deze zaak. “We gaan er daarom vanuit dat de dader(s) van de jegens ons (en onze leden) gepleegde misdrijven spoedig voor de rechter zal worden gebracht”, zo eindigt Forum voor Democratie het persbericht.

ForumApp was het weekend voorafgaand aan het datalek gelanceerd op het partijcongres. Met de app wil de partij haar leden de mogelijkheid bieden om een netwerk binnen en buiten de partij op te bouwen. In de toekomst krijgt de app extra features, zoals een chatfunctie en de mogelijkheid om met andere FvD-leden te daten.

  1. https://fvd.nl/nieuws/fvd-doet-aangifte-wegens-hacking

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.