De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wil een boete van 4,4 miljard euro opleggen aan Facebook, vanwege het schandaal met het Britse databedrijf Cambridge Analytica.
De boete moet nog worden goedgekeurd door het ministerie van Justitie, maar dat wijst bijna nooit besluiten van de FTC af. Het zou de grootste boete zijn die de Amerikaanse federale overheid ooit heeft uitgedeeld aan een technologiebedrijf.
In 2018 kwam naar buiten dat Cambridge Analytica zonder toestemming de gegevens van ruim 85 miljoen Facebookgebruikers had gebruikt voor politieke campagne. Een Russisch-Britse wetenschapper had een beperkt aantal Facebookgebruikers toestemming gevraagd om hun internetgedrag te bestuderen, maar kreeg vervolgens via de vrienden van deze gebruikers toegang tot de gegevens van tientallen miljoenen andere gebruikers. Deze gegevens verkocht hij aan Cambridge Analytica. Dat bedrijf gebruikte ze vervolgens om potentiële Trump-stemmers gerichte politieke boodschappen te tonen.
Na het Cambridge Analytica schandaal beloofde Facebook het privacybeleid te versterken, maar nu blijkt volgens de FTC dat Facebook de gegevens van gebruikers nog steeds niet genoeg beschermt. Verschillende websites en smartphonegebruikers kregen er bijvoorbeeld toegang toe.
De leden van de FTC waren verdeeld over hoe hoog de boete moest worden. De Democratische leden wilden een hogere boete, maar de Republikeinen vonden dat 4,4 miljard genoeg was. Critici menen dat de boete niet van grote betekenis zal zijn voor Facebook, dat alleen in het eerste kwartaal van dit jaar al 13 miljard omzette.