Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Geen boe­te voor Voet­balTV

VoetbalTV hoeft geen boete te betalen voor het verwerken van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens legde de boete van 575.000 euro in 2020 op, omdat VoetbalTV volgens de autoriteit geen ‘gerechtvaardigd belang’ heeft voor het verwerken van de gegevens. Dat zou in strijd zijn met de Algemene verordening gegevensbescherming. In een uitspraak van vandaag (27 juli 2022) oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State echter dat de autoriteit op onjuiste gronden deze boete heeft opgelegd.

Raad van State 27 juli 2022

Achtergrond

VoetbalTV is samenwerking tussen Talpa en de KNVB in de vorm van een videoplatform dat in opdracht van voetbalclubs videoregistraties maakt van wedstrijden in het amateurvoetbal. Het registreren en verspreiden van de videobeelden door VoetbalTV is een verwerking van de persoonsgegevens van (minderjarige) sporters waarop de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing is.

In de AVG staat dat voor het verwerken van persoonsgegevens een ‘gerechtvaardigd belang’ moet zijn. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een ‘gerechtvaardigd belang’ een belang dat volgt uit de wet. Het belang van VoetbalTV is volgens de AP zuiver commercieel van aard. De verwerking is daarom in strijd met de AVG.

Volgens VoetbalTV is een ‘gerechtvaardigd belang’ ieder belang dat niet in strijd is met de wet. Volgens VoetbalTV heeft zij niet alleen een commercieel belang bij de gegevensverwerking, maar zorgt zij ook voor vergroting van de betrokkenheid en het spelplezier van voetballiefhebbers. Bovendien vergemakkelijkt VoetbalTV het uitvoeren van technische analyses door trainers en analisten en biedt het de optie voor spelers, vrienden en familieleden om wedstrijden op afstand (terug) te kijken.

Wat is een gerechtvaardigd belang?

De centrale vraag in deze zaak is wat een gerechtvaardigd belang precies is en onder welke voorwaarden het verwerken van persoonsgegevens met het oog daarop rechtmatig is. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat het aan de organisatie die de persoonsgegevens verwerkt is om aan te geven wat haar belangen daarbij zijn en waarom de verwerking van die gegevens daarvoor noodzakelijk zijn. Het is vervolgens aan de AP om te beoordelen wat de organisatie werkelijk doet, of dat overeenkomt met de gestelde belangen en of die belangen gediend worden door de gegevensverwerking en of die belangen gerechtvaardigd zijn.

Niet alleen een commercieel belang

De AP heeft ten onrechte niet alle belangen die VoetbalTV heeft aangevoerd bij zijn beoordeling betrokken. Had de AP dat wel gedaan, dan had de autoriteit tot de conclusie moeten komen dat VoetbalTV niet uitsluitend een commercieel belang heeft bij het maken van beelden van voetbalwedstrijden. Ook heeft de AP niet beoordeeld of het verwerken van persoonsgegevens noodzakelijk is en is geen afweging gemaakt tussen de belangen van VoetbalTV aan de ene kant en de belangen van de betrokkenen aan de andere kant. Om die reden is de boete dus onterecht opgelegd. Dat betekent dat VoetbalTV de boete niet hoeft te betalen.

Zie hier de volledige uitspraak van de Raad van State

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.