Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Gegevens van gebruikers Shell Recharge op straat

Klanten die gebruikmaken van de laadpalen van Shell Recharge, lopen het risico dat hun persoonsgegevens zijn buitgemaakt door hackers. De database waarin de gegevens zijn opgeslagen, was onbeveiligd en zodoende voor iedereen toegankelijk. Shell erkent het datalek en zegt het voorval te onderzoeken.

VPN Gids 12 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Beveiligingsonderzoeker Anurag Sen ontdekte het lek, zo schrijft TechCrunch (1).

Deze gegevens zijn mogelijk gelekt

De beveiligingsspecialist kon de gegevens inzien van miljoenen klanten. In de database waren onder meer voor- en achternamen, woonadressen, e-mailadressen, telefoonnummers en voertuigidentificatienummers (VIN-nummers) van klanten van Shell Recharge opgenomen. Ook de locaties van elektrische laadpalen en namen van organisaties die gebruikmaken van de laadpalen zijn in de database terug te vinden. In totaal gaat het om één terabyte aan persoonlijke gegevens.

Deze data waren toegankelijk omdat de database niet was afgeschermd met een wachtwoord. Zodoende kon iedereen vanuit zijn webbrowser bij de gegevens, die waren opgeslagen bij Amazon Web Services (AWS), de clouddienst van Amazon.

Shell onderzoekt hoe het heeft kunnen gebeuren

Hoelang het lek heeft bestaan is onduidelijk, al weten we wel dat sommige gegevens dateren uit 2023. Sen vertelt dat hij Shell op de hoogte bracht van het datalek, maar dat het bedrijf een week lang niet op zijn bericht reageerde. Pas nadat TechCrunch contact opnam met de aardoliemaatschappij, kwamen medewerkers in actie en werd de database ontoegankelijk gemaakt.

“Shell heeft stappen ondernomen om een blootstelling van gegevens van Shell Recharge Solutions in te dammen en te identificeren. We onderzoeken het incident, blijven onze IT-systemen monitoren en zullen alle noodzakelijke toekomstige acties dienovereenkomstig uitvoeren”, zo vertelt een woordvoerder van Shell tegenover TechCrunch.

Of er in de database ook gegevens van Nederlandse gebruikers zijn terug te vinden, is onbekend, al ligt dat wel voor de hand.

Dit moet je weten over Shell Recharge

Shell Recharge -dat startte in 2015- is het wereldwijde netwerk van oplaadpalen van Shell. Samen met NewMotion en Greenlots ging het bedrijf in 2021 onder de noemer Shell Recharge Solutions. Door samenwerking met meerdere internationale partners, omvat het netwerk van Shell meer dan driehonderdduizend publieke oplaadstations voor elektrische voertuigen in meer dan 33 landen.

  1. Shell Recharge security lapse exposed EV drivers’ data

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.