Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Gemeente Amsterdam begint campagne privacyregels deurbelcamera’s

De gemeente Amsterdam gaat via een campagne haar burgers informeren over de wettelijke regels rondom deurbelcamera’s.

Informatiebeveiliging Nederland 26 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Beelden

“Slimme deurbelcamera’s filmen vaak, doordat ze bij de voordeur opgehangen worden, een gedeelte van de openbare ruimte”, zegt Alexander Scholtes, Wethouder ICT en Digitale Stad. “We merken op dat er veel manieren zijn om een slimme deurbel privacy-vriendelijker in te stellen, door bijvoorbeeld geen beelden op te nemen, door alleen filmopname te maken onder bepaalde omstandigheden of door de beelden kort te bewaren en goed te beveiligen.”

Adverteerders

“Daarnaast zijn er ook zorgen over wat er met de beelden gebeurt. Vrijwel alle slimme deurbellen zijn verbonden met bedrijven als Amazon (Ring) en Google (Nest). Uit onderzoek van de TU Delft en het AMS Institute blijkt dat gegevens door deze bedrijven worden gedeeld met derden of bewaard voor intern gebruik. Zo zit de app van de slimme deurbel Ring vol met trackers die persoonsgegevens verkopen aan adverteerders”, aldus de GroenLinks-fractie in een brief aan het college.

Juridische interventies

“Het college ziet nu geen noodzaak om in lokale wetgeving aanvullende regels op te stellen met betrekking tot slimme deurbellen, omdat er al bestaande Europese en landelijke wetgeving en handhaving bestaat wanneer deze deurbellen de openbare ruimte filmen. Wel steunt het College het initiatief om deze mogelijke juridische interventies te onderzoeken”, licht Scholtes toe.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.