Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Gerecht van de Europese Unie vindt antitrustboete Google terecht

De boete van ruim vier miljard euro die de Europese Commissie in 2018 aan Google heeft opgelegd, is terecht. Zo heeft het Gerecht van de Europese Unie afgelopen woensdag 14 september geoordeeld.

Informatiebeveiliging NL 23 sep 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

4,125 miljard euro boete

Het Amerikaanse techbedrijf kreeg deze boete vanwege de beperkingen die het oplegde aan fabrikanten van Androidtelefoons en telecomproviders (1). Het Gerecht heeft de boete wel enigszins naar beneden bijgesteld: van 4,34 miljard euro naar 4,125 miljard euro.

Google Play Store

Om Android op telefoons te mogen installeren, legde Google aan fabrikanten voorwaarden op. Zo moest Google als standaard zoekmachine ingesteld zijn en Chrome als standaard browser om van de Google Play Store gebruik te mogen maken. Teven stelde Google eisen aan de Androidversie en aan het installeren van concurrerende zoekmachines.

Onrechtmatige beperkingen

Volgens het Gerecht van de Europese Unie was hier sprake van onrechtmatige beperkingen waarmee Google de dominante positie van de eigen zoekmachine wilde behouden.Vanwege de duur en de ernst van de overtreding, vindt het Gerecht een boete van 4,125 miljard euro gepast.

  1. https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2022-09/cp220147en.pdf

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.