Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

‘Goede doelen vragen te veel privégegevens’

Goededoelenorganisaties blijken in praktijk vaak om persoonlijke gegevens van donateurs te vragen. Bij ruim 200 goede doelen is het niet mogelijk om anoniem geld te doneren. Een donatie hoort een gift te zijn waar geen tegenprestatie tegenover hoeft te staan.

VPN Gids 24 januari 2023

Dat zegt Stichting Donateursbelangen (1), die onderzoek deed naar het verstrekken van persoonsgegevens van donateurs aan ideële organisaties.

Goede doelen mogelijk in overtreding van Europese privacywetgeving

De stichting onderzocht 285 online donatiemodules van goede doelen. Bij bijna driekwart van de onderzochte instellingen (73 procent) was het onmogelijk om anoniem een donatie te doen. 208 organisaties eisten dat donateurs hun e-mailadres opgaven. Bij 70 procent van de digitale donatiemodules waren voor- en achternaam verplicht.

In een kwart van de gevallen (25 procent) waren donateurs verplicht om woonadres en postcode op te geven. Bij 12 goededoelenorganisaties (4 procent) moest men een telefoonnummer opgeven. Slechts één ideële stichting vroeg naar de geboortedatum van donateurs. Opvallend is dat bij één op de vijf gevallen (20 procent) standaard was aangevinkt dat men een nieuwsbrief wilde ontvangen. 19 organisaties (6,7 procent) plaatsen een vinkje dat ze telefonisch contact mogen opnemen met de donoren.

Tot slot vraagt 69 procent van de goede doelen niet aan donateurs of ze akkoord gaan met de privacyvoorwaarden. Stichting Donateursbelangen vraagt zich hardop af of de goede doelen met deze werkwijze de Europese privacywetgeving overtreden. “Het is de grote vraag of er een wettige grondslag of gerechtvaardigd belang is waarbij en waarom donateurs deze persoonsgegevens moeten delen.”

‘Verplicht delen van persoonsgegevens is inbreuk op de privacy’

Stichting Donateursbelangen is niet te spreken over de uitkomsten. “Het verplicht delen van persoonsgegevens bij het doneren kan worden gezien als een inbreuk op de privacy (2) van gevers omdat het een vorm van persoonlijke informatie is die wordt gedeeld met een andere partij”, zo zegt de stichting (3). Donateurs lopen daarnaast het risico dat goededoelenorganisaties een profiel van hen opbouwen met de verplicht gedeelde persoonsgegevens.

De stichting wijst op de gevaren van het verplicht doorgeven van persoonsgegevens. “Deze profielgegevens met uitgebreide kenmerken per donateur kunnen gelekt worden bij een datalek. Het is niet noodzakelijk persoonsgegevens op te slaan van donateurs die eenmalig doneren op basis van alle mogelijke risico’s die hier aan vast zitten. Donateurs zijn vaak ook niet op de hoogte dat er dataverrijking plaatsvindt op hun persoonsgegevens en wat er met de data allemaal gedaan wordt.”

Goede doelen zouden om toestemming moeten vragen

Stichting Donateursbelangen vindt dat goede doelen op een ethische manier moeten uitleggen waarom ze zoveel privégegevens vragen, en dat ze de privacy van geldschieters respecteren. De stichting wil dat goededoelenorganisaties om toestemming vragen van donateurs om hun persoonlijke informatie te verzamelen en verwerken. Doen ze dat niet, dan riskeren ze dat het donateursvertrouwen omlaag gaat en dat de keuzevrijheid van donateurs beperkt wordt.

“In plaats van het verplicht stellen van persoonsgegevens tijdens het doneren, zouden goede doelen hun donateurs beter kunnen vragen of ze hun gegevens willen delen en duidelijk maken hoe deze gegevens zullen worden gebruikt. Dit geeft donoren de keuze om hun gegevens te delen of niet, en helpt ervoor te zorgen dat de privacy van de donoren wordt gerespecteerd”, aldus de stichting.

  1. https://www.donateursbelangen.nl/blogitem/goede-doelen-top250-eenmalig-online-doneren-2023/r/recTLaly3RI8ZUXqU

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/

  3. https://www.donateursbelangen.nl/dossier-persoonsgegevens

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.