Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Google Privacy Chief vertrekt temidden van privacy-lek

Google's Chief Privacy Officer, Keith Enright, zal dit najaar het bedrijf verlaten, dit terwijl de techgigant worstelt met verschillende veiligheids- en privacylekken.

7 juni 2024

"Na meer dan 13 jaar bij Google ben ik klaar voor een verandering en zal ik dit najaar verdergaan, met alles wat ik heb geleerd en iets nieuws proberen”, aldus Enright op LinkedIn (1).

Het nieuws van Enright’s vertrek komt in een roerige periode voor Google, gekenmerkt door aanzienlijke veiligheidslekken en juridische uitdagingen. Onlangs lekten ongeveer 2.500 documenten met betrekking tot het zoekalgoritme van Google, die discrepanties onthulden met de publieke verklaringen van het bedrijf over de zoekrangschikkingsprocessen. Hoewel Google de authenticiteit van deze documenten bevestigde, benadrukte het dat ze uit hun context waren gehaald (2).

Verder trof Google in december een schikking in een zaak waar 5 miljard dollar werd geëist (3). De rechtszaak ging in op de gelekte documenten van het onrechtmatig volgen van gebruikersgegevens in de incognitomodus van webbrowser Chrome. Het bedrijf kreeg kritiek op eerdere privacyschendingen, zoals onthuld uit gelekte interne documenten die door 404 Media zijn verkregen (4). Deze documenten belichtten de onjuiste verzameling van stemgegevens van kinderen, opgenomen kentekenplaten en carpoolroutes tussen 2013 en 2018. Google verklaarde dat deze incidenten waren opgelost en de gegevens waren verwijderd.

Het vertrek van Enright is naar verluidt als een schok zijn gekomen voor veel Google-medewerkers, meldt Business Insider (5). Hij wordt niet vervangen, aldus de techgigant. De genoemde reden is herstructurering, en de verantwoordelijkheden voor privacy zullen worden verschoven naar individuele productteams. Een woordvoerder van Google zei tegen Business Insider: "We evolueren onze juridische, regelgevende en nalevingsinspanningen regelmatig om te voldoen aan nieuwe verplichtingen en verwachtingen. Onze nieuwste wijzigingen zullen het aantal mensen dat werkt aan naleving van regelgeving in het hele bedrijf vergroten."

  1. https://www.linkedin.com/posts/keithenright_privacy-google-activity-7203799061265547264-FGgG/?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

  2. https://www.theverge.com/2024/5/29/24167407/google-search-algorithm-documents-leak-confirmation

  3. https://tweakers.net/nieuws/216972/google-schikt-in-amerikaanse-rechtszaak-over-volgen-in-incognitomodus.html

  4. https://www.404media.co/google-leak-reveals-thousands-of-privacy-incidents/

  5. https://www.businessinsider.com/google-privacy-chief-keith-enright-exit-2024-6?international=true&r=US&IR=T

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Elise Troll