Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Google verwijdert malafide extensies uit Chrome Web Store

Google heeft tientallen malafide Chrome-extensies uit de Web Store gehaald. In totaal zijn de kwaadwaardige extensies 87 miljoen keer geïnstalleerd. Wladimir Palant, beveiligingsonderzoeker en ontwikkelaar van Adblock Plus, heeft dat recentelijk laten weten.

Informatiebeveiliging Nederland 7 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

JavaScript

Palant publiceerde enige tijd daarvoor al een artikel over de extensie PDF Toolbox die bezochte websites met JavaScript injecteerde (1). Kwaadwillenden zijn vervolgens in staat om aanvallen uit te voeren. Zo is het mogelijk om links te wijzigen, advertenties te tonen of zoekresultaten te veranderen.

Adblockers, downloaders, browser themes, recorders en tabmanagers

Palant verrichte nader onderzoek, waarbij hij zeventien andere malafide extensies met hetzelfde gedrag op het spoor kwam. In totaal waren deze extensies 55 miljoen keer geïnstalleerd. De onderzoeker waarschuwde Google, maar het techbedrijf verwijderde de extensies niet. Antivirusbedrijf Avast startte daarna een onderzoek en kwam daarbij 32 malafide extensies tegen. Deze waren in totaal 75 miljoen keer gedownload. Het betrof onder meer adblockers, downloaders, browser themes, recorders en tabmanagers.

87 miljoen installaties

Ook Avast waarschuwde Google, waarna het bedrijf de extensies uit de Chrome Web Store verwijderde. In de tussentijd had Palant nog meer malafide extensies ontdekt. Daarmee kwam het totaal aan kwaadaardige installaties uit op 87 miljoen. Google heeft de meeste van deze extensies inmiddels verwijderd, alhoewel er volgens de onderzoeker nog een paar te vinden zijn in de Chrome Web Store.

  1. https://palant.info/2023/05/31/more-malicious-extensions-in-chrome-web-store/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.