Ouders die een speciaal GPS-horloge kopen voor hun kinderen moeten opletten want een aantal van deze apparaten met ingebouwde telefoon is zeer slecht beveiligd. Zo kunnen vreemden het horloge hacken en zo contact leggen met het kind.
Ook kunnen er op afstand foto’s worden gemaakt en de locatie kan worden veranderd.
Dat stelt de Nederlandse Consumentenbond op basis van onderzoek door de Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet. Met GPS-horloges kunnen ouders in de gaten houden waar hun kinderen zijn en ook naar het kind bellen. Op hun beurt kunnen de kinderen via het horloge ouders of een oppas bellen. Deze zogenoemde SOS-functie is echter onbetrouwbaar omdat het horloge kan worden overgenomen. Kwaadwillenden kunnen een ander telefoonnummer aan het horloge koppelen. Ook kan de SOS-functie van afstand worden uitgeschakeld.
In Nederland gaat het om de Gator 2 en de modellen die met de app SeTracker werken. De Consumentenbond raadt af om deze producten te kopen. De Consumentenbond heeft grote webwinkels die de horloges verkopen over de resultaten geïnformeerd en gevraagd om de Gator 2 en de modellen met de SeTracker uit de schappen te halen.
De Consumentenbond vindt het verontrustend om te zien dat, met de opmars van ‘internet of things’, de veiligheid van producten zo slecht geregeld is. Fabrikanten zijn (ook) verantwoordelijkheid voor de digitale veiligheid van hun producten, aldus de Consumentenbond.