Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Half miljard telefoonnummers WhatsApp-gebruikers te koop

Een hacker biedt bijna een 500 miljoen mobiele telefoonnummers van WhatsApp-gebruikers te koop aan op het dark web. De nummers zijn vermoedelijk verkregen door middel van scraping. Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, wilde niet reageren op het incident.

VPN Gids 24 nov 2022

Dat meldt Cybernews (1).

Database is authentiek

De techsite zag dat iemand op het dark web (2) een databestand te koop aanbood die 487 miljoen telefoonnummers bevatte. De database is volgens de verkoper actueel -hij dateert uit 2022- en bevat de telefoonnummers van WhatsApp-gebruikers uit 84 landen.

De redactie van Cybernews vroeg de verkoper of ze een sample kon krijgen uit de database om de authenticiteit ervan vast te stellen. De verkoper overhandigde telefoonnummers van 817 Amerikanen en 1.097 Britten. De techsite heeft alle nummers getest en deze bleken inderdaad toe te behoren aan WhatsApp-gebruikers.

Afgezien van de telefoonnummers bevat de database geen andere gegevens, zoals namen of e-mailadressen. De verkoper wilde niet zeggen hoe hij of zij aan de nummers kwam. Cybernews suggereert dat de gegevens mogelijk zijn verkregen door middel van scraping. Bij scraping verzamelt een softwareprogramma automatisch de gewenste data uit openbare bronnen, zoals sociale media (3), blogs en persoonlijke websites.

Pas op voor phishing en identiteitsfraude

De persoon die de database verkoopt op het dark web heeft een inventarisatie gemaakt van het aantal telefoonnummers per land. Daaruit blijkt dat de telefoonnummers van 5.430.388 Nederlanders is buitgemaakt. Bij onze zuiderburen gaat het om 3.183.584 nummers. In Duitsland gaat het om net iets meer dan 6 miljoen telefoonnummers van Whats-App gebruikers.

Telefoonnummers worden vaak door hackers en cybercriminelen gebruikt voor phishing (4) en identiteitsfraude (5). Ze combineren het nummer veelal met andere persoonlijke gegevens, die afkomstig zijn uit eerdere datalekken bij bedrijven of gekocht zijn via het dark web.

Door het samenvoegen van gegevens komt de fraude des te geloofwaardiger over. Door een persoonlijke aanhef, vermelding van een concrete dienst of product waar het slachtoffer gebruik van maakt en een gepersonaliseerde en grammaticaal correcte boodschap, zijn goedgelovige mensen eerder geneigd om in de oplichtingspraktijken van kwaadwillenden te tuinen.

De database wordt sinds 16 november aangeboden. Bij de advertentie staat dat geïnteresseerden zich via Telegram bij de verkoper kunnen melden. Voor zover bekend is de dataset nog niet verkocht.

Persoonlijke gegevens half miljoen Facebook-gebruikers belanden op het dark web

Het is niet de eerste keer dat er zoveel gegevens van Meta-gebruikers op het dark web belanden. In april 2021 doken de gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers (6) op op een hackersforum op het dark web. Naast voor- en achternamen wisten de daders ook de hand te leggen op woonplaatsen, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen, geslacht, relatiestatus, Facebook ID’s en de data waarop de accounts zijn aangemaakt. In totaal waren 5,4 Nederlanders en 3,2 miljoen Belgen de dupe van het datalek.

Volgens Facebook waren de gegevens jaren geleden al gestolen en zijn de systemen sindsdien hersteld en aangepast. Daarna zei een woordvoerder dat de data niet was gestolen door een hackaanval, maar met behulp van scrapingsoftware was verzameld. Tot slot probeerde Facebook het voorval af te doen als een sectorprobleem (7).

De woordvoerder van het sociale netwerk zei slachtoffers van het datalek niet op de hoogte te brengen, omdat ze niet precies wist wie de gedupeerden waren.

  1. https://cybernews.com/news/whatsapp-data-leak/

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/anoniem-browsen/wat-is-het-dark-web/

  3. https://www.vpngids.nl/privacy/social-media/

  4. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-phishing/

  5. https://www.vpngids.nl/

  6. https://www.vpngids.nl/nieuws/privegegevens-533-miljoen-facebook-gebruikers-op-straat/

  7. https://www.vpngids.nl/nieuws/facebook-wil-scraping-bestempelen-als-sectorprobleem/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.