Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Hoe houden we techreuzen zoals Facebook en Amazon in bedwang?

De macht van techgiganten zoals Amazon, Google, Facebook en Microsoft is erg groot. Zowel de EU als de VS wil deze macht bedwingen. Niels Philipsen, hoogleraar Shifts in Private & Public Regulation aan Erasmus School of Law, verwacht dat deze bedrijven in bedwang gehouden kunnen worden door ze goed in de gaten te houden, te vertrouwen op de markt, de huidige concurrentiewetgeving (strenger) toe te passen en door nieuwe EU-wetgeving. Hij is echter geen voorstander van het opknippen van bedrijven, vertelt hij in de Podcast ‘De Nieuwe Wereld’ van BNR.

Erasmus University Rotterdam 16 februari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

‘Vertrouw op concurrentie in de markt’

In de Verenigde Staten wordt geopperd om grote techbedrijven op te knippen in kleinere bedrijven, om de macht van die techgiganten in te perken. Philipsen gooit het liever over een andere boeg: “Ik heb zelf meer vertrouwen in de potentiële concurrentie die op een markt kan optreden. Als je vertrouwen hebt in het feit dat digitale markten altijd in ontwikkeling zijn en dat er altijd nieuwe startups kunnen komen die een bedreiging vormen voor het bestaande netwerk, dan hoeven de gevaren niet heel groot te zijn.” Als voorbeelden noemt hij Nokia en TomTom, die beiden een groot marktaandeel zijn verloren aan smartphonebedrijven en respectievelijk navigatiesystemen zoals Google Maps.

Het verschil tussen Nokia en TomTom, en Big Tech diensten zoals Facebook is dat techreuzen diensten leveren die allemaal aan elkaar gekoppeld zijn. In de gevallen dat diensten onnodig onderdeel zijn van eenzelfde bedrijf, zou je volgens Philipsen wel kunnen denken aan opknippen, maar in opknippen schuilt ook altijd een gevaar: “Het gevaar van opknippen is dat bedrijven in de toekomst hier bang voor zijn en er alles aan doen om onder de grens te blijven om opgeknipt te worden en dat kan een negatief effect hebben op innovatie.”

Strenger handhaven

Philipsen ziet meer heil in de nieuwe EU-wetgeving inzake digitale markten en in de huidige concurrentiewetgeving: “[Met de huidige concurrentiewetgeving] zouden we misschien wat strikter de regels kunnen toepassen. Als bedrijven op een ongeoorloofde wijze concurrenten uit de markt drukken door bijvoorbeeld de prijs net even onder die van de concurrent te houden, dan moeten we dat blijven aanpakken en misschien wel strenger dan we nu doen.” De EU wil door middel van regulering Big Tech bedrijven ook verder beperken, vertelt Philipsen: “De EU komt met een nieuwe wet inzake digitale markten waarin zij vooraf al bepaald gedrag wil sturen en verbieden.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.