Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Hulp bij (voorbereiding op) digitale ontwrichting

Onze nieuwe handreiking helpt adviseurs crisisbeheersing van gemeenten bij de voorbereiding op digitale ontwrichting, incidenten en crises. Want ook bij een cyberincident of -crisis is de vraag: Wie doet wat, wanneer? En hoe bereid je je daarop voor?

VNG 28 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bekijk de handreiking (voorbereiding op) digitale ontwrichting (pdf, 306 kB)

Van verstoring 112 tot ontregeling bruggen

De maatschappij is door toenemende vervlechting van digitale systemen en processen kwetsbaar en afhankelijk. Dit kan grote gevolgen en cascade-effecten hebben, denk aan een langdurige verstoring van 112, het uitvallen van verkeerslichten of het op afstand ontregelen van bruggen en sluizen. En de dreiging neemt toe. 'Internationale verhoudingen zijn complexer, grimmiger en turbulenter geworden, waarbij we ons ook meer moeten voorbereiden op digitale ontwrichting’, staat in het recent verschenen WRR-rapport 'Nederland in een fragmenterende wereldorde'.

Wie doet wat bij digitale ontwrichting?

Bij een fysieke ramp of crisis, zoals een brand of overstroming, is doorgaans duidelijk wie welke rol pakt en op welke wijze de hulpdiensten gecoördineerd op- en afschalen. Maar wat te doen bij digitale ontwrichting, incidenten en crisis waarbij het lokale handelingsperspectief nog niet duidelijk is?

Omdat gemeenten binnen het veiligheidsstelsel primair verantwoordelijk zijn voor de openbare orde en veiligheid, de processen van bevolkingszorg en het herstellen van de maatschappelijke continuïteit, heeft de VNG deze handreiking opgesteld. Per fase legt het document uit welke afwegingen er moeten worden gemaakt, en door wie. De handreiking is bedoeld voor adviseurs crisisbeheersing van gemeenten, maar ook bestuurders doen er goed aan hier kennis van te nemen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.