Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

ICO overweegt boete van 30 miljoen euro voor TikTok

De Information Commissioner’s Office (ICO) zegt dat TikTok een boete van 27 miljoen pond riskeert, wat omgerekend iets meer is dan 30 miljoen euro. Het Chinese sociale netwerk heeft de Britse privacywetgeving overtreden door de privacy van kinderen onvoldoende te beschermen. De Britse toezichthouder heeft het videoplatform via een brief op de hoogte gesteld van de overtreding.

VPN Gids 26 september 2022

Dat laat de ICO (1) weten in een persbericht.

Deze regels schond TikTok

In de kennisgeving aan TikTok meldt de toezichthouder dat het platform tussen mei 2018 en juli 2020 de Britse gegevensbeschermingswetgeving overtrad. In die periode verwerkte het Chinese videoplatform persoonsgegevens van kinderen die jonger zijn dan 13 jaar zonder toestemming van de ouders.

Daarnaast slaagde TikTok er niet in om op een beknopte, transparante en begrijpelijke manier de juiste informatie aan jongeren te verstrekken over welke informatie het bedrijf verzamelt, en voor welke doeleinden. Tot slot verwerkte het bedrijf bijzondere persoonsgegevens zonder dat het daarvoor een wettelijke grondslag had. Dan moet je denken aan zaken als etniciteit, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid, medische gegevens en biometrische data.

Boete nog niet definitief

“We willen allemaal dat kinderen kunnen leren en de digitale wereld kunnen ervaren, maar met de juiste bescherming van de privacy (2) van gegevens”, zo zegt John Edwards, bestuursvoorzitter bij de Britse toezichthouder. Hij benadrukt dat aanbieders van digitale diensten wettelijk verplicht zijn om bescherming te bieden aan de jongste gebruikers. Dat heeft TikTok in zijn ogen verzaakt.

Edwards vervolgt zijn verhaal. “Ik ben duidelijk geweest dat ons werk om kinderen online beter te beschermen inhoudt dat we samenwerken met organisaties, maar dat we waar nodig ook handhavend zullen optreden. Daarnaast onderzoeken we momenteel hoe meer dan 50 verschillende online diensten voldoen aan de kindercode en lopen er zes onderzoeken naar bedrijven die digitale diensten aanbieden en die, naar onze eerste mening, hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van kinderen niet serieus genoeg hebben genomen.”

Het gaat om voorlopige bevindingen. Dat wil niet zeggen dat TikTok definitief een boete krijgt. Het platform van het Chinese moederbedrijf ByteDance krijgt de gelegenheid om te reageren op de beschuldigingen. De Britse toezichthouder kan dan besluiten om geen boete op te leggen, of het boetebedrag aan te passen. Voorlopig is deze vastgesteld op 27 miljoen pond, omgerekend iets meer dan 30 miljoen euro.

TikTok onder vuur in de VS

De ICO is niet de enige instantie die TikTok onder een vergrootglas heeft gelegd. Diverse Amerikaanse Senatoren vroegen afgelopen zomer aan de Federal Trade Commission (FTC) om een onderzoek in te stellen (3) naar het videoplatform. TikTok CEO Shou Zi gaf toe dat een handjevol Chinese medewerkers van het moederbedrijf toegang hadden tot gegevens van Amerikaanse gebruikers.

De topman deed allerlei toezeggingen om de zorgen bij de Senatoren weg te nemen. Maar zonder succes: de politici bleven ervan overtuigd dat TikTok een gevaar vormde voor de nationale veiligheid van de VS. “Het door China gerunde bedrijf had vanaf het begin eerlijk moeten maken, maar het probeerde zijn werk in geheimzinnigheid te hullen. Amerikanen moeten weten dat als ze op TikTok zitten, communistisch China hun informatie heeft”, zo zei de Republikeinse Senator Marsha Blackburn over de kwestie.

“In het licht van herhaalde onjuiste voorstellingen door TikTok betreffende zijn gegevensbeveiliging, gegevens verwerking en praktijken van het bestuur, dringen wij er bij u op aan om onmiddellijk in actie te komen in deze zaak”, schreven zowel Democratische als Republikeinse Senatoren aan de FTC.

  1. https://ico.org.uk/about-the-ico/media-centre/news-and-blogs/2022/09/ico-could-impose-multi-million-pound-fine-on-tiktok-for-failing-to-protect-children-s-privacy/

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/

  3. https://www.vpngids.nl/nieuws/senatoren-willen-dat-ftc-onderzoek-instelt-naar-tiktok/

  4. https://www.vpngids.nl/nieuws/tiktok-heeft-toegang-tot-data-amerikaanse-gebruikers/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.