Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Impact digitale criminaliteit is groter dan bij traditionele misdaad

Mensen die het slachtoffer zijn van cybercriminelen, hebben vaak meer last van de nasleep dan mensen die getroffen zijn door traditionele criminaliteit. Voor velen is dat reden om geen aangifte te doen bij de politie. Toch is het wel degelijk van groot belang dat gedupeerden hun verhaal melden bij de politie. Dat schrijft de politie op haar website.

VPN Gids 1 november 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Agenten bezoeken slachtoffers grote fraudezaak

Mensen die het slachtoffer zijn geworden van hackers, cybercriminelen of internetoplichters, schamen zich hier vaak voor. Dat weerhoudt hen ervan om aangifte te doen bij de politie. Om slachtoffers over dit gevoel van schaamte te helpen, zijn politieagenten de afgelopen weken bij honderden slachtoffers van een online oplichtingszaak langs geweest. Het gaat om een zaak waarbij vier mannen uit Roemenië honderden Nederlandse slachtoffers voor meer dan één miljoen euro hebben opgelicht.

Slachtoffers in deze zaak ontvingen in eerste instantie een brief waarin stond dat hun zaak niet verder werd opgepakt. Inmiddels gebeurt dit steeds minder en slaagt de politie erin om verdachten succesvol aan te houden. “De slachtoffers waar we langs zijn geweest waren erg blij dat hun zaak toch is opgepakt en we de drie verdachten aan hebben kunnen houden”, zo vertelt Iris Koster van het Team Digitale Criminaliteit.

‘Schaamte is nergens voor nodig’

Onderzoeksleidster Jouke Posthumus erkent dat veel slachtoffers van cybercrime zich schamen en geen aangifte durven te doen. “We weten dat de mentale impact van digitale criminaliteit op slachtoffers groot is, vaak groter dan bij traditionele criminaliteit. Veel slachtoffers doen daarom geen melding of aangifte. Terwijl aangifte doen juist wel helpt. Voor slachtoffers zelf en zodat wij zoveel mogelijk opsporingsinformatie hebben. Dat blijkt ook uit dit complexe, internationale onderzoek. We waren dan ook extra gemotiveerd om de verdachten op te sporen.”

Toch is het belangrijk dat slachtoffers zich melden bij de politie. Iedere aangifte kan een puzzelstukje zijn om een zaak op te lossen. “Tijdens de gesprekken hebben het stukje schaamte proberen weg te nemen, een oplichting kan namelijk iedereen overkomen”, aldus Koster.

De politie erkent dat de impact van cybercriminaliteit groot kan zijn, maar roept gedupeerden op om aangifte te doen als ze het slachtoffer van online oplichting zijn. “Weet dat echt iedereen slachtoffer kan worden. Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Schaamte is dus nergens voor nodig. Praat erover als u slachtoffer bent geworden en doe aangifte”, adviseert de politie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.