Elze ’t Hart is recent benoemd tot partner-advocaat bij Dentons. Ze zal zich in deze functie bezighouden met data privacy-vraagstukken en het begeleiden van technologiebedrijven in het juridische landschap. PONT | Data & Privacy ging met haar in gesprek over deze stap in haar carrière.
Ik heb gekozen voor deze stap omdat Tech & Data bij uitstek internationale rechtsgebieden zijn, waarop steeds meer grensoverschrijdende regelgeving van toepassing is. Internationale samenwerking is daarom essentieel: niet alleen voor multinationale bedrijven, maar ook voor nationale cliënten die met deze ontwikkelingen te maken krijgen. Bij Dentons werken we in een dynamisch en ondernemend team van gedreven specialisten, en combineren we onze expertise wereldwijd. Dankzij deze vriendschappelijke en ambitieuze setting kunnen we cliënten snel en effectief ondersteunen bij complexe vraagstukken rondom data en technologie. De kans om in zo’n energieke omgeving te werken, waarin innovatie en samenwerking centraal staan, maakte deze stap voor mij vanzelfsprekend.
Ik heb zowel internationale als nationale ervaring, waardoor ik goed begrijp hoe bedrijven opereren en wat ze nodig hebben. Bij een internationaal advocatenkantoor leerde ik snel schakelen en werken aan complexe, grensoverschrijdende projecten. Vervolgens heb ik bij mijn vorige kantoor de Nederlandse praktijk in de volle breedte en diepte leren kennen. Die combinatie helpt me om bedrijven praktisch en strategisch te adviseren, met een risk-based approach die rekening houdt met zowel juridische als commerciële afwegingen.
De grootste uitdagingen liggen bij het in balans brengen van innovatie en regelgeving. De AI Act, Data Act en andere nieuwe wetgeving dwingen bedrijven tot meer transparantie en governance, terwijl technologieën zoals AI en cloud zich razendsnel ontwikkelen. Daarnaast zorgen grensoverschrijdende datastromen voor complexe geopolitieke en compliance vraagstukken, en blijft cybersecurity een groeiende dreiging. Bedrijven zien in deze wetgevingsgolf door de bomen het bos niet meer. Mijn uitdaging is dan weer om die complexiteit plat te slaan en technologie verantwoord inzetbaar te maken.
Er zijn vier ontwikkelingen die ik heel belangrijk vind. Ten eerste de regulering van Tech & Data op grond van de Europese digitale strategie. Die zal grote invloed hebben op businessmodellen van bedrijven, maar ook op het gebruik en de inzet van technologie en data. Ten tweede zien we de opkomst van datagedreven ecosystemen, zoals cloud- en platformoplossingen. Dit brengt nieuwe uitdagingen mee, vooral op het gebied van gegevenssoevereiniteit en grensoverschrijdende samenwerkingen. Daarnaast is cybersecurity essentieel. De dreiging van ransomware en de noodzaak voor digitale veerkracht blijven groeien. Tot slot komt er steeds meer aandacht voor duurzaamheid in technologie, zoals het verminderen van het energieverbruik van datacenters en AI-systemen.
Het is spannend om te zien hoe deze trends niet alleen innovatie stimuleren, maar ook nieuwe uitdagingen en kansen creëren rond ethiek, (economische) groei, privacy en duurzaamheid.
Ik wil bijdragen aan een toekomst waarin technologie niet alleen innovatie stimuleert, maar ook fundamentele waarden zoals privacy, inclusiviteit en duurzaamheid respecteert. Ik wil bedrijven helpen door de bomen van wet- en regelgeving het bos weer te zien, door complexe regels begrijpelijk en praktisch te maken. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan het verantwoord inzetten van technologie, passend bij de waarden van de nieuwe generatie die dingen anders en beter wil doen.
Ik heb een creatief brein en houd van schrijven, dichten en puzzelen. Ik krijg energie van het oplossen van complexe vraagstukken, ondernemerschap, innovatie en het verbinden van mensen. Daarnaast heb ik een hoge dosis energie en een brede interesse, waardoor ik graag meerdere dingen tegelijk aanpak. Een beroep waarin ik deze kwaliteiten kwijt kan, past bij mij. Ik zie mezelf om die reden zelf ooit nog wel een bedrijf starten. Voor nu voelt de advocatuur als een natuurlijke match—een dynamisch vak waarin analytisch denken, strategie en creativiteit samenkomen. Voorlopig ben ik daar dan ook nog lang niet op uitgekeken.
Wat ik lees en luister, richt zich vaak op persoonlijke ontwikkeling in plaats van vakinhoudelijk werk. Maar als ik toch iets moet aanraden:
Life and the Law in the Era of Data-Driven Agency van Mireille Hildebrandt – een baanbrekend werk dat ik zeer waardeer.
De Technoloog van BNR – altijd interessant en relevant.
Ik heb jaren geen televisie gehad en heb ook geen streamingsdiensten, dus ik kan helaas geen films, series of documentaires aanraden.