Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

In gesprek met een beweger: Balder Weening, consultant bij Lex Digitalis

In de rubriek ‘In beweging’ volgen we professionals die stappen maken in hun carrière. Recent is Balder Weening benoemd tot privacy consultant bij Lex Digitalis. In deze rubriek maken we kort kennis met hem en de organisatie waarvoor hij heeft gekozen.

16 oktober 2024

Column

Column

  1. Waarom heb je deze stap in je carrière gezet?

Ik heb de afgelopen zomer mijn master IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond. Tijdens deze studie heb ik mij ontwikkeld op het snijvlak van IT en recht. Gelet op mijn technische achtergrond was deze afstudeerrichting voor mij een voor de hand liggende keuze. Het fijne aan mijn werk bij Lex Digitalis is dat ik hier de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan in de praktijk in kan zetten. Ik houd me nu bezig met vragen zoals ‘welke persoonsgegevens wisselen partijen met elkaar uit en waarom is dat noodzakelijk?’, ‘Hoe zijn deze gegevensuitwisselingen beveiligd, met name wanneer gegevens over het internet worden uitgewisseld?’ en ‘Hoe wordt ervoor gezorgd dat gegevens vernietigd worden als ze niet langer noodzakelijk zijn?’ Bij Lex Digitalis krijg ik de kans om mijzelf door te ontwikkelen op het gebied van privacy en cybersecurity.

 

  1. Wat voor ervaring(en) neem je mee vanuit je eerdere functie die nu goed van pas komt/komen?

Tijdens mijn studie heb ik als student-assistent verschillende opdrachten uitgevoerd, zowel in het onderwijs als in het onderzoek. Met name mijn ervaring met onderzoek komt hier erg van pas. Zo heb ik geleerd om op een praktische wijze de inhoud van Europese richtlijnen en verordeningen helder te maken voor opdrachtgevers, en zo deze opdrachtgevers te voorzien van adviezen. Ik merk dat deze ervaring mij enorm helpt in mijn functie bij Lex Digitalis.

  

  1. Welke uitdagingen zie je binnen het IT- data- en privacy-domein?

Technische ontwikkelingen zoals AI gaan razendsnel, ook al staan deze ontwikkelingen nog in de kinderschoenen. Om bedrijven en burgers meer digitaal vaardig te maken, heeft de Europese Commissie doelstellingen voor de Digital Decade opgesteld. Deel van deze doelstellingen is een Europees beleid voor gebruik en aansprakelijkheid voor AI. Het implementeren van deze regelgeving zal voor de publieke- en private sector de nodige implementatie-uitdagingen met zich meebrengen.

 

  1. Welke (toekomstige) ontwikkelingen/trends ontwaar je binnen het digitale domein en welke moeten we hoe dan ook in de gaten houden de komende tijd?

Met name de snelheid waarmee AI-systemen zich ontwikkelen is van een ongekend niveau. Waar AI er zo’n twee jaar geleden moeite mee had om een kort, onduidelijk filmpje te genereren, is AI nu in staat om resultaten te produceren die vergelijkbaar zijn met het werk van een professionele filmstudio. Het is erg interessant om de digitale Europese ontwikkelingen te volgen om deze snel veranderende technieken tijdig en afdoende te reguleren.

 

  1. Wat hoop je met/in jouw nieuwe baan te kunnen toevoegen aan de publieke zaak?  

Ik streef ernaar om mijn technische en juridische kennis in te zetten voor maatschappelijke doeleinden. Idealiter zouden burgers zich geen zorgen moeten maken over de bescherming van hun persoonsgegevens, digitale veiligheid en digitale identiteit. Ik zou graag mijn steentje bijdragen aan het vergroten van de veiligheid op deze onderwerpen.

 

  1. Als je niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had je dan het liefst beoefend?

Wellicht een onconventionele keuze maar ik ben avontuurlijk en ik houd erg van reizen. Daarom had het mij ook erg leuk geleken om buschauffeur te worden. Het lijkt mij namelijk erg ontspannend om Europa te ontdekken in een touringcar. Ook speelt het voor mij een grote rol dat ik op deze wijze een bijdrage aan de maatschappij lever.

 

  1. Welk(e) boek/film/documentaire/podcast over data & privacy zou iedereen moeten lezen/bekijken/beluisteren?

In ‘Weapons of Math Destruction’ beschrijft Cathy O’Neil hoe algoritmen en wiskundige modellen beslissingen voor ons maken en hoe deze beslissingen totaal verkeerd uit kunnen pakken, gebaseerd op factoren die bijvoorbeeld vooringenomen zijn. Deze beslissingen worden vaak als neutraal gepresenteerd, hoewel dat lang niet altijd het geval hoeft te zijn. Het is een erg informatief boek, waarin de lezer de opdracht wordt meegegeven om niet altijd op de objectiviteit van door computers genomen besluiten te vertrouwen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.