Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

In gesprek met een beweger: Marieke Jacobs

Vanaf deze maand werkt Marieke Jacobs als Legal Counsel bij SOLV Advocaten. De redactie van Pont | Data & Privacy Web ging met haar in gesprek om deze nieuwe stap in haar carrière te bespreken.

6 november 2023

Interviews

Interviews

1. Waarom heb je deze stap in je carrière gezet en waarom SOLV?

Ik volgde de master IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en wist altijd al wel dat ik graag de advocatuur in wilde. Het leek me daarom verstandig om eens wat praktijkervaring op te doen om te kijken of dit gevoel klopte. Via via kwam ik bij SOLV uit. Omdat het een niche kantoor is leek het me een goede fit. Toen ik begin dit jaar stage kwam lopen ben ik met open armen ontvangen en voelde ik me direct onderdeel van het team. SOLV is heel goed in het waarderen van de persoon in kwestie, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Het is een platte organisatie waar je volledig jezelf kan zijn, en daarnaast krijg je direct veel vrijheid en verantwoordelijkheden in je werk. Dat maakt dat het een ontzettend fijne plek is om te werken. We zijn misschien een klein kantoor, maar opereren op hoog niveau en dat vind ik prachtig. Ik mag actief bijdragen aan mooie en impactvolle zaken, maar tegelijkertijd wordt er op gelet dat je ook genoeg tijd neemt voor je privéleven. Een unicum in de advocatuur wat mij betreft.

2. Wat voor ervaring(en) neem je mee vanuit je eerdere baan die nu goed van pas komt/komen?

Technisch gezien is dit mijn eerste echt juridische baan, maar ik heb tijdens mijn studententijd wel altijd bijbaantjes gehad waar ik veel ervaring van uit heb meegenomen. Tijdens mijn bijbaan bij de klantenservice heb ik mijn communicatieve vaardigheden versterkt en veel ervaring opgedaan ten aanzien van het voeren van moeilijke gesprekken. Daarnaast was ik coördinator van mijn team en moest ik zorgen dat alles in goede banen verliep. Ik heb geleerd goed het overzicht te bewaren en snel te kunnen schakelen als het moet. Dit zijn kwaliteiten die in de advocatuur ook goed van pas komen.

3. Je staat betrokken bij een aantal massaschadeclaims tegen techbedrijven. Welke interessante ontwikkelingen zie je met betrekking tot dit soort procedures?

De WAMCA staat wat dat betreft nog redelijk in de kinderschoenen, dus om interessante ontwikkelingen te benoemen is misschien nog wat vroeg. Er zijn al wel wat interessante procedures gevoerd die de wettelijke vereisten verder hebben ingekleurd, en tot nu toe lijken rechters op een zorgvuldige manier de balans te bewaren. Ik vind het goed om te zien dat er wel volop gebruik van wordt gemaakt. Grote partijen waartegen het individu kansloos is worden zo wel tot verantwoording geroepen.

4. Wat hoop je met/in jouw nieuwe baan bij SOLV te kunnen toevoegen aan de publieke zaak?

Informatierecht is natuurlijk een heel dynamisch rechtsgebied, en ik vind het prachtig dat ik via mijn werk invloed kan uitoefenen op dat speelveld. Het leuke aan werken bij SOLV is dat wij niet alleen cliënten met hele diepe zakken hoeven aan te nemen, maar ook voor wat kleinere cliënten kunnen werken. Zo kunnen we voor allerlei soorten kwesties wat betekenen. Omdat het zo’n platte organisatie is krijg ik direct de verantwoordelijkheid om impact te maken. Op deze manier hoop ik door te werken aan positieve verandering in de maatschappij.

5. Als je niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had je dan het liefst beoefend?

Waarschijnlijk iets in de creatieve sector. Ik heb vroeger altijd veel gedaan met dans en zang, en een aantal jaar op een musicalschool gezeten.

6. Welk(e) boek/film/documentaire/podcast op je gebied zou iedereen moeten lezen/bekijken/beluisteren?

Ik lees/luister niet echt boeken/podcasts op mijn gebied, omdat ik het leuk vind om juist over hele andere dingen te leren naast wat ik al leer op m’n werk. Never Split the Difference van Chris Voss is voor iedere advocaat wel nuttig. Als ik een fictioneel boek zou mogen aanraden is dat A Little Life van Hanya Yanagihara.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.