Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Interpol: ‘Metaverse zorgt voor nieuwe vormen van criminaliteit’

De Metaverse is verantwoordelijk voor nieuwe vormen van cybercriminaliteit. Bestaande vormen van internetcriminaliteit kunnen bovendien op grote schaal plaatsvinden. Misdrijven in de virtuele wereld kunnen misdaden in de fysieke wereld vereenvoudigen.

VPN Gids 29 oktober 2022

Daarvoor waarschuwt Madan Oberoi, uitvoerend directeur voor technologie en innovatie bij Interpol, tegenover persbureau Reuters (1).

Dit moet je weten over de Metaverse

De Metaverse (2) is een driedimensionale, virtuele wereld waar mensen over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren met digitale avatars. Het is de droom van Meta CEO Mark Zuckerberg om de wereld op deze manier met elkaar te verbinden.

De Metaverse bestaat in zijn visie uit virtuele ruimtes waar mensen elkaar treffen, voor zakelijke doeleinden maar ook bijvoorbeeld voor vermaak, entertainment en sport. Het is de volgende stap in de evolutie van het internet. Experts noemen deze ontwikkeling ook wel Web 3.0 of het Semantic Web.

In de ogen van Zuckerberg biedt de Metaverse ongekende mogelijkheden. Het gaat nog jaren duren en miljoenen kosten voordat deze virtuele wereld realiteit is. Maar volgens de topman is het de toekomst en iedere cent waard.

‘Aanval in virtuele ruimte oefenen’

Niet alleen het bedrijfsleven en consumenten profiteren in de toekomst van de Metaverse. Volgens Interpol zullen hackers en cybercriminelen eveneens inspringen op de potentie van de virtuele wereld. Uitvoerend directeur voor technologie en innovatie Oberoi voorspelt dat de Metaverse nieuwe vormen van online criminaliteit (3) gaat creëren.

Bestaande vormen van cybercrime zoals phishing (4) zullen op grotere schaal plaatsvinden. Virtual reality kan in zijn ogen ook misdaad in de echte wereld vereenvoudigen. “Als terreurgroepen een fysieke ruimte willen aanvallen, kunnen zij een virtuele ruimte gebruiken om hun aanval te oefenen voordat zij hun echte aanval lanceren”, zo waarschuwt Oberoi.

De Metaverse als tool voor cyberstalking

Eerder deze maand waarschuwde Europol in een rapport dat terroristen de Metaverse mogelijk gaan gebruiken om propaganda te verspreiden, maar ook het rekruteren en trainen van terroristen. Verder kunnen ze virtuele ruimtes inrichten om een virtuele wereld te creëren waar hun extremistische gedachtegoed centraal staat.

Volgens Europol is het in de Metaverse straks mogelijk om iemand online op de voet te volgen op basis van één interactie. Dat kan waardevolle informatie en inzichten over iemand opleveren, maar is tevens een geschikt middel voor cyberstalking. Cyberstalking is net als stalking in het echte leven, behalve dat stalkers het internet en moderne communicatiemiddelen gebruiken om slachtoffers te benaderen.

  1. https://www.reuters.com/technology/interpol-says-metaverse-opens-up-new-world-cybercrime-2022-10-27/

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/social-media/wat-is-de-metaverse/

  3. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/

  4. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-phishing/

  5. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-cyberstalking/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.