Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

IT’ers zoeken samen met politie tijdens Hackathon naar cybercriminelen

IT-specialisten uit het bedrijfsleven hebben samen met de politie gewerkt aan onopgeloste cybercrimezaken. Dat heeft interessante resultaten en diverse nieuwe invalshoeken opgeleverd. Eén team slaagde erin om een anonieme internetcrimineel te identificeren.

VPN Gids 27 okt 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft de politie over de tweede editie van de Politie Hackathon (1). Deze vond plaats op vrijdag 14 oktober en was georganiseerd door de eenheid Den Haag.

‘Private sector heeft verantwoordelijkheid in aanpak cybercrime’

Het doel van de Hackathon was om de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de politie en het bedrijfsleven aan te halen om nieuwe aanknopingspunten te vinden in lopende zaken, waar de politie op een dood spoor is gestuit. En dat is hard nodig, zo vertelt Bryan Sewbarath-Misser, een van de organisatoren van de Hackathon.

Hij benadrukt dat er zich de laatste jaren een verschuiving heeft voorgedaan van traditionele criminaliteit naar digitale criminaliteit. “De ontwikkelingen op het gebied van cybercrime gaan razendsnel”, zo zegt hij. “Met strafrecht alleen kunnen we dat niet bestrijden, de private sector heeft daar ook een belangrijke verantwoordelijkheid in. Dat gebeurt gelukkig ook steeds meer, denk bijvoorbeeld aan banken die gelijk contact opnemen als zij zien dat er ineens hoge bedragen van een rekening worden opgenomen.”

De kennis en expertise van het bedrijfsleven is in de ogen van Sewbarath-Misser onmisbaar om cybercriminelen te dwarsbomen. Private bedrijven kijken vaak anders tegen bepaalde zaken aan. “Tijdens onze hackathons proberen we deze kennis te bundelen”, zo zegt de operationeel specialist bij de politie.

IT-specialisten bedrijfsleven ontmaskeren cybercrimineel

De politie had verschillende zaken uitgekozen voor de Hackathon waarbij het schadebedrag of de complexiteit hoog waren. Om ervoor te zorgen dat de teams niet werden beïnvloed, bestonden ze helemaal uit politieagenten of IT-specialisten uit het bedrijfsleven. Als een team ‘beet’ had, kwam er een politieteam om het resultaat te bekijken.

Aan het einde van de dag werden diverse pitches gegeven om de resultaten te presenteren. In meerdere gevallen leverde dat nieuwe inzichten op. Het winnende team slaagde erin om de identiteit van een cybercrimineel te achterhalen. Het bleek om een man uit New Delhi te gaan die illegaal verkregen geld op actieve cryptowallets stortte. De politie gaat kijken of het mogelijk is om het geld te bevriezen of af te pakken.

Hackathon was groot succes

Volgens Sewbarath-Misser was de tweede editie van de Politie Hackathon een groot succes. “Het doel van dit evenement is voor een belangrijk deel het uitwisselen van kennis en inzichten. Daarnaast was het evenement een eerste in zijn soort, waarop basis van opsporingsberichtgeving op grote schaal aan zaken is gewerkt in een unieke samenstelling van publieke en private partijen.”

Volgens de organisator was het vooraf lastig om in te schatten in hoeverre informatie gedeeld mocht worden. De selectiecriteria waren streng. Om ervoor te zorgen dat de deelnemers zonder strafrechtelijke bevoegdheden aan zaken konden werken, moesten ze een geheimhoudingsverklaring ondertekenen.

“Dit evenement heeft aangetoond dat er daadwerkelijk binnen bepaalde strikte voorwaarden met politie/ OM en private partijen aan echte zaken kan worden gewerkt”, zo concludeert Sewbarath-Misser.

  1. https://www.politie.nl/nieuws/2022/oktober/27/06-politie-hackathon.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.