Steeds meer overheidsorganisaties verbeteren de toegankelijkheid van hun websites en apps. Hoewel de trends zich in 2024 positief ontwikkelden, is er nog veel werk te doen om de digitale kanalen van de overheid toegankelijk, begrijpelijk en gebruiksvriendelijk te maken. Dat blijkt uit de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2024.
Bekijk hier de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2024.
Eind 2024 voldeed 49% van de overheidswebsites en -apps in het Dashboard DigiToegankelijk aan de wet voor digitale toegankelijkheid, zo blijkt uit de monitor. Dat is 23% meer dan het jaar ervoor. Het gaat om de digitale kanalen met status A, B of C. De overheid werkt hard aan digitale toegankelijkheid, maar de uitdaging om digitaal toegankelijk te zijn blijft onverminderd groot.
Het aantal A- en B-statussen in het dashboard is in 2024 met respectievelijk 34% en 53% flink gegroeid. De E-statussen (websites en apps zonder verklaring) zijn afgelopen jaar gehalveerd. Enerzijds komt dat omdat er 32% meer toegankelijkheidsverklaringen zijn gemaakt in 2024. Anderzijds is er gewerkt aan het onderhoud van de data, zodat het beeld zo scherp mogelijk is.
Ook zijn de positieve trends deels te verklaren doordat leveranciers van websites en apps onderzoeken beschikbaar stellen aan overheidsorganisaties om een toegankelijkheidsverklaring mee te onderbouwen.
De signaleringsbrieven die in 2024 naar overheidsorganisaties gestuurd werden, helpen om het onderwerp meer op de bestuurlijke agenda te krijgen. Er is daardoor meer aandacht voor het verbeteren van digitale toegankelijkheid bij veel overheidsorganisaties.
De brieven wijzen bestuurders van overheidsorganisaties op het feit dat zij voor bepaalde websites of apps nog niet voldoen aan de wet. Daardoor is er een flinke afname te zien van het aantal E-statussen en een toename in de overige statussen.
De data zijn een goede indicator voor de stand van zaken. De toegankelijkheidsverklaring, het onderzoek en de status zijn vooral bedoeld als prikkels om toegankelijkheid inzichtelijk te maken en op orde te krijgen. Echter, de data vertellen nooit het hele verhaal. Manfred Rosenboom, programmamanager van DigiToegankelijk: ‘Voor gebruikers is het enige dat telt dat websites en apps duidelijk, begrijpelijk en toegankelijk zijn. Dáár gaat het om. Een website met status B of C voldoet aan de wet, maar dat betekent dat deze nog niet volledig toegankelijk is. Daar moeten overheden nog aan werken. ’