Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Kabinet overweegt vingerafdrukscanner bij voetbalstadions

Het ministerie van Justitie en Veiligheid denkt erover na om een vingerafdrukscanner te plaatsen bij voetbalstadions. Op die manier wil de minister stadionverboden voor voetbalhooligans handhaven en ongeregeldheden voorkomen. De politiebonden zien het plan wel zitten. Dat meldt De Telegraaf.

vpngids 24 mei 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Minister wil met biometrie stadionverbod handhaven

Volgens het plan worden toegangspoortjes in voetbalstadions gekoppeld aan een database van het Openbaar Ministerie. Personen met een stadionverbod zijn daarin opgenomen. Aan de hand van een vingerafdruk kan de betreffende persoon herkend worden. Als hij zijn vingerafdruk scant bij een voetbalstadion, blijft het toegangspoortje gesloten als er een match is. Op deze manier wil het ministerie van Justitie en Veiligheid een stadionverbod handhaven.

Tevens overweegt het ministerie om een vingerafdruk te koppelen aan een toegangsbewijs. Alleen toeschouwers met een geldig toegangsbewijs kunnen dan de wedstrijd in het stadion bekijken. Hoe de implementatie eruit komt te zien, is nog onbekend.

Politiebonden zien het plan wel zitten

De politiebonden zijn voorstander van het plan van het kabinet. “Het wordt hoog tijd dat er door de KNVB geïnvesteerd wordt in veiligheid en dat kan zeker met persoonsgebonden toegangskaarten. Want zoals het nu gaat, kan het echt niet meer”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politievakbond (NPB), tegen De Telegraaf.

Wim Groeneweg, voorzitter van politiebond ACP, vindt biometrische identificatie bij voetbalstadions eveneens een goed idee. Hij erkent dat privacy ‘een belangrijk ding’ is. “Maar als dit een begaanbare weg is moeten we dat wat mij betreft inslaan. Er is in dit goed doordachte plan gekeken naar de belangen van de voetbalclubs, de veiligheid en de supporters. Dit zou dichtbij de oplossing kunnen zitten.”

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laat in een reactie weten het plan in beginsel te omhelzen, maar zet vraagtekens bij de uitvoering. “Wij zijn grote voorstanders van een digitale meldingsplicht en ook deze toepassing van vingerafdrukken kan een oplossing zijn om het supportersgeweld te beteugelen. Maar inhoudelijk kan ik nog niet reageren omdat dit te prematuur is. Maar het mag duidelijk zijn dat alle initiatieven om het geweld uit de stadions te weren serieus door ons bestudeerd zullen worden.”

Er zitten haken en ogen aan het plan

Identificatie aan de hand van een vingerafdruk om voetbalhooligans met stadionverbod te weren, klinkt als een sympathiek plan dat op veel bijstand kan rekenen. Er zitten echter de nodige haken en ogen aan.

De Autoriteit Persoonsgegevens schrijft op haar website dat er strenge eisen gelden als een bedrijf of instantie biometrie wil toepassen. “Er is dan een strenge toets nodig of het belang van het gebruik van biometrie in verhouding staat tot de inbreuk op de privacy. En of het gebruik van biometrische gegevens de beste manier is om de toegang te beveiligen of dat er ook andere manieren zijn.” Kortom, aan de hand van een Privacy Impact Assessment (PIA) moet een instantie iets zeggen over de proportionaliteit en subsidiariteit van deze maatregel.

Wat de analyse lastig maakt, is dat de toegangscontrole per situatie anders is. Zo is het bij een kerncentrale gangbaar dat deze beveiligd wordt met biometrie, zoals een vingerafdrukscan. “Daar is het belang van beveiliging heel groot en mogen maar bepaalde mensen toegang hebben”, aldus de toezichthouder. Voor een recreatiegebied is het een andere zaak. Daar is volgens de privacywaakhond de noodzaak van beveiliging niet zo groot dat alleen mensen met biometrische identificatie toegang krijgen tot het park.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.