Er zijn weer een paar nieuwe, handige tools voor overheidsmedewerkers beschikbaar. Een handreiking helpt adviseurs crisisbeheersing van gemeenten bij de voorbereiding op digitale ontwrichting. Ook is een nieuwe toolkit voor informatiehuishouding bij onboarding ontwikkeld. Werk je al langer bij de overheid? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om je kennis bij te spijkeren. Van klassikale cursussen en e-learnings, tot infographics en webinars.
Als er ergens brand uitbreekt of verkeerslichten niet werken, is het voor overheidsinstanties helder wie welke rol vervult en hoe de hulpdiensten gecoördineerd worden. Maar geldt dat ook bij digitale incidenten? Speciaal voor adviseurs crisisbeheersing (en bestuurders) van gemeenten heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een handreiking ontwikkeld voor de voorbereiding op digitale ontwrichting. Het document legt per fase uit welke afwegingen er moeten worden gemaakt. En verwijst ook door naar tal van relevante documenten die bestuurders en adviseurs kunnen benutten bij hun werkzaamheden.
Bekijk de handreiking ‘(voorbereiding op) digitale ontwrichting’
De toolkit ‘Informatiehuishouding voor onboarding’ van het Leerhuis Informatiehuishouding leert kersverse ambtenaren hoe ze zorgvuldig met informatie omgaan. En zo bijdragen aan een open overheid en vertrouwelijke informatie geheimhouden. HR-adviseurs, leidinggevenden of nieuwe medewerkers kunnen hiermee een passend programma samenstellen.
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is de autoriteit van het veilig en betrouwbaar gebruik van identiteitsgegevens. Voor medewerkers Burgerzaken is een nieuw inwerkpakket ontwikkeld met de titel ‘Samen scherp op onboarding’. Dit inwerkpakket bevat onder andere een interactieve video en flyer. Het is ontwikkeld samen met deelnemers van klankbordgroep (grens)gemeenten, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Koninklijke Marechaussee en de Kabinetten en Burgerzaken in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Kijk voor meer informatie op de website van RvIG.