Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Kennismaken met Commissieleden Digitale Zaken: Kauthar Bouchallikht (GroenLinks)

Met een themareeks over de Kamercommissie voor Digitale Zaken diept Data&Privacyweb de terreinen waar de Kamercommissie op actief is, de komende maanden verder uit. Ook maken wij kennis met Kamerleden die plaatsnemen in de commissie. In dit interview laten wij Kauthar Bouchallikht, commissielid voor GroenLinks, aan het woord.

Redactie Data&Privacyweb 31 aug 2021

Kauthar Bouchallikht is op 16 mei 1994 geboren in Amsterdam en woont in Amsterdam. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 is zij actief in de Tweede Kamer.

Waarom heeft u plaatsgenomen in deze commissie?

Digitalisering heeft verregaande impact op de samenleving, in zowel positieve en negatieve zin. Tot nu toe was de behandeling van digitale onderwerpen in het parlement, én in het kabinet, gefragmenteerd. Daarnaast was de aandacht veelal ad hoc, vaak in reactie op een schandaal of onthulling, maar niet structureel. Mede op initiatief van voormalig GroenLinks-Tweede-Kamerlid Kathalijne Buitenweg is er nu een nieuwe Kamercommissie voor Digitale Zaken. Het is mooi om daar nu verdere stappen in te kunnen zetten. Het is ook interessant dat het parlement hiermee een voorsprong heeft genomen op de overheid. Ik denk dat we een heel belangrijke aanjagende functie vervullen op dit vlak.

Wat is volgens u het belangrijkste thema of onderwerp dat de commissie behandelt?

Er is veel waar we mee aan de slag kunnen. Een van de zaken die onze aandacht heeft is verbeterd toezicht op het gebruik van algoritmes, in brede zin. Zo ondergaat de relatie tussen burger en overheid een fundamentele verandering, door de toepassing van algoritmes op haast onbeperkte hoeveelheden data die de overheid verzamelt. We hebben bij de toeslagenaffaire een voorproefje gekregen waar dat toe kan leiden, zoals discriminatie en institutioneel racisme. Ook het gebruik van algoritmes in de private sector verdient veel meer aandacht. Met algoritmes kan worden bepaald of je een hypotheek krijgt of niet. En welke berichten je voorgeschoteld krijgt op sociale media. Dit zijn allemaal besluiten met gevolgen voor mensen. En dat terwijl de Autoriteit Persoonsgegevens maar 1 fte voor toezicht op al die algoritmes, in zowel de publieke en als de private sector. Er is dus echt nog heel veel werk te verzetten op dit punt. Als GroenLinks hebben we de afgelopen tijd verschillende moties ingediend, en aangenomen gekregen, om structureel meer aandacht en middelen te vragen voor toezichthouders, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat is volgens u de grootste uitdaging op het gebied van digitalisering?

De samenleving moet de regie zien te vinden om digitalisering in goede banen te leiden. Lange tijd werd digitalisering gezien als iets van de private sector, waar verder niet echt regulering of bemoeienis voor nodig was. Hippe bedrijven kwamen met leuke technologische snufjes en innovatieve oplossingen: die moesten vooral hun gang kunnen gaan. Dat heeft geleid tot Big Tech-bedrijven met enorm veel macht. In een later stadium kwamen overheden erachter dat digitalisering hen kon helpen bij het uitoefenen van controle. We hebben als samenleving, en als politiek, nu echt een forse inhaalslag te maken, om het gebruik van data en digitale technologie, door zowel de private sector als de overheid, veel beter te reguleren.

Wat doet u zelf om uw digitale rechten te beschermen?

Als lid van de commissie Digitale Zaken kan ik opkomen voor de digitale rechten van alle Nederlanders, inclusief die van mijzelf. Dit doe ik door te blijven hameren op het belang ervan, en de regering er kritisch over te bevragen. Zo hebben we de afgelopen tijd, onder andere, vragen gesteld over het gebruik van algoritmes door gemeentes, over de lakse manier waarop de Kamer van Koophandel omgaat met de privégegevens van burgers, en over het gebruik van omstreden gezichtsherkenningstechnologie door de politie.

Wat hoopt u te bereiken met de commissie?

Als we als commissie over een paar jaar worden gezien als niet weer weg te denken uit het parlement, dan hebben we denk ik goede resultaten bereikt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.