Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Komt er een centrale biometrische databank of toch niet?

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen overweegt om een centrale databank met biometrische gegevens van burgers aan te leggen. Maar verschillende partijen maken zich zorgen over de privacyrisico’s van dit plan, zo blijkt uit een internetconsultatie op Overheid.nl (1). Er was al vaker discussie over het opstellen van een centrale biometrische databank, maar tot nu toe kwam die er niet. Het is nog maar de vraag of dat nu wel het geval gaat zijn.

13 jun 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het plan voor de centrale databank is onderdeel van een wijziging van de Paspoortwet uit 1991. In de internetconsultatie is een conceptwetswijziging te zien. Daaruit blijkt dat de staatssecretaris wil dat pasfoto’s, vingerafdrukken en handtekeningen die nu in bewaring zijn bij verschillende gemeentes, voortaan op een centrale plek worden bewaard.

Het heeft volgens de internetconsultatie verschillende voordelen om de gegevens centraal op te slaan. Het zou de uitwisseling van biometrische gegevens tussen verschillende gemeenten makkelijker maken en zorgen dat fraude met identiteitskaarten en paspoorten beter voorkomen kan worden.

Privacykritiek

Privacyorganisatie Privacy First uit kritiek op het wetsvoorstel, zowel in de internetconsultatie als in een uitgebreid persbericht (2). De organisatie denkt dat de databank doelwit kan worden van kwaadwillende hackers. Daarnaast is de organisatie bang dat de databank in de loop der tijd voor ‘allerlei onvoorziene doelen’ zal worden gebruikt, in plaats van alleen voor de oorspronkelijke doelen waarvoor deze in het leven geroepen is.

Privacy First is niet de enige met kritiek. Verschillende burgers en ook Burgerrechtenvereniging Vrijbit uiten hun zorgen. Privacy First roept de staatssecretaris op het wetsvoorstel in te trekken.

Reactie staatssecretaris

In 2011 werd ook al gesproken over plannen voor een centrale biometrische databank, maar die gingen toen niet door. Dat komt volgens Privacy First omdat er toen juridische, politieke, ambtelijke en technische bezwaren waren en er ook binnen het ministerie zelf weerstand was tegen de plannen. De privacyorganisatie ziet dan ook niet in waarom eenzelfde plan nu wel acceptabel zou zijn.

Data&Privacyweb vroeg bij het ministerie na waarom van Huffelen juist nu met een soortgelijk plan komt. Daarop liet een woordvoerder weten pas met een inhoudelijke reactie te komen als de internetconsultatie volledig is afgerond.

(1) https://www.internetconsultatie.nl/biometrischegegevenspaspoortwet/b1
(2) https://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/wetgeving/item/1248-ministerie-van-bzk-dreigt-alsnog-centrale-biometrische-databank-in-te-voeren.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.