Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

KU Leuven: ‘Dating-apps lekken gevoelige data’

Een recent onderzoek van de KU Leuven heeft verontrustende privacyrisico's aan het licht gebracht in locatiegebaseerde dating-apps. Het onderzoek, dat werd gepresenteerd op congressen zoals Black Hat en USENIX Security, richtte zich op de vijftien meest gedownloade LBD-apps in de Google Play Store, waaronder populaire namen als Tinder, Badoo en Grindr.

9 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het team van computerwetenschappers onderzocht de internetdata die deze apps uitwisselen en ontdekte dat alle apps persoonlijke en gevoelige gebruikersgegevens lekken. Het betrof niet alleen gegevens die gebruikers bewust delen, zoals naam, leeftijd en seksuele geaardheid, maar ook informatie die onbedoeld uitlekt via het internetverkeer, zoals gender, leeftijdspreferenties en app-gebruiksgegevens.

Schokkend genoeg bleken zes van de vijftien apps gedetailleerde locatiegegevens te lekken, waardoor de onderzoekers de bijna exacte locatie van gebruikers konden achterhalen. Dit soort datalekken maakt gebruikers potentieel kwetsbaar voor ernstige bedreigingen, waaronder online manipulatie en identiteitsdiefstal, stalking, aanranding en zelfs staatsvervolging, met name in landen waar LGBTQ+-personen vervolgd worden.

De onderzoekers wijzen erop dat het privacy-beleid van deze apps de risico's van het delen van gevoelige gegevens onvoldoende aankaarten. Om de privacy van gebruikers beter te beschermen, roepen ze app-ontwikkelaars op om alle profielgegevens standaard te verbergen en gebruikers bewuster te maken van de gegevens die ze delen.

Hoewel de meeste app-ontwikkelaars na de publicatie van de bevindingen door de KU Leuven aanpassingen hebben doorgevoerd om de lekken te dichten, moeten gebruikers van dating-apps vooral op hun hoede blijven. De onderzoekers benadrukken dat gebruikers zich bewust moeten zijn van de risico’s en moeten beoordelen welke data ze delen op dating-apps.

De onderzoekers geven ook enkele tips aan gebruikers van dating-apps die hun privacy beter willen beschermen:

  1. Wees bewust van wat u deelt: Deel geen onnodige informatie die gevoelig kan zijn, zoals uw werkgever of politieke standpunten.

  2. Vertrouw niet blindelings op de privacy-instellingen van dating-apps: Alles wat u deelt, wordt opgeslagen op hun servers en kan nu of in de toekomst, bewust of onbewust, met anderen worden gedeeld.

  3. Gebruik de ingebouwde instellingen van uw smartphone om uw locatiegegevens te beschermen: overweeg om alleen een geschatte locatie te delen en de instellingen van uw telefoon zo aan te passen dat u elke keer toestemming moet geven om uw locatie te delen wanneer u een dating-app opent.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Elise Troll