Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Man krijgt 80 uur taakstraf voor bespioneren ex-vriendin met spyware

Een 38-jarige man is veroordeeld voor het bespioneren van zijn ex-vriendin. Hij gaf haar een MacBook Pro cadeau, waar hij van tevoren spyware op had geïnstalleerd. De rechter veroordeelde de verdachte tot 80 uur taakstraf.

VPN Gids 26 sep 2022

Dat blijkt uit het vonnis (1) van de rechtbank Midden-Nederland.

Verdachte gebruikte Nederlands en Zweeds IP-adres

De advocaat van de verdachte erkent dat er sprake was van “een toxische relatie” tussen zijn cliënt en het slachtoffer. Daardoor is de relatie op de klippen gelopen. De man overhandigde zijn ex-vriendin een laptop. Daar had hij, zonder dat zij daar iets van afwist, spyware (2) op geïnstalleerd. Met deze software kon hij haar op afstand in de gaten houden.

De spyware fungeerde als keylogger (3) omdat het alle toetsaanslagen registreerde. Tevens kon de verdachte op afstand de webcam bedienen en had hij toegang tot de microfoon van de laptop. Van 16 februari tot en met 26 oktober 2020 logde de man 91 keer in op het dashboard dat de activiteiten van zijn ex bijhield. Dat deed hij zowel met een Nederlands als een Zweeds IP-adres (4). De verdachte gebruikte een Zweeds IP-adres, omdat hij voor zijn werk in dat land zat.

In die periode is er in totaal 65 GB aan data uitgewisseld.

Verdediging vraagt om vrijspraak, Openbaar Ministerie eist taakstraf

De verdediging zei in haar betoog dat het onderling in de gaten houden van elkaar onderdeel van hun relatie was. “Er is dan ook geen reden deze gedragingen te bestraffen”, aldus de advocaat van de verdachte. Hij pleitte ervoor om zijn cliënt schuldig te verklaren voor het monitoren van zijn ex, maar dat hier geen straf of maatregel aan verbonden werd.

De officier van justitie was van mening dat wettig en overtuigend was bewezen dat de verdachte zijn ex-partner stiekem in de gaten hield. De officier eiste daarom een taakstraf van 80 uur, te vervangen door 40 dagen hechtenis als hij deze niet naar behoren zou uitvoeren. Een deel van de taakstraf, 40 uur, mocht voorwaardelijk worden opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

Rechtbank vindt taakstraf van 80 uur ‘passend en geboden’

De rechtbank stelde het Openbaar Ministerie in het gelijk. Het staat vast dat de verdachte spyware op de laptop had geïnstalleerd die hij aan zijn ex gaf. Daarmee hield hij haar zonder toestemming en medeweten in de gaten. “Door te handelen, zoals verdachte heeft gedaan, heeft hij een ernstige en ontoelaatbare inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer”, zo oordeelt de rechtbank. Het feit dat deze privacyinbreuk (5) over een lange periode plaatsvond, rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan.

Al met al kwam de rechtbank Midden-Nederland tot de conclusie dat een taakstraf van 80 uur “passend en geboden” is. “Mede gelet op de huidige persoonlijke omstandigheden ziet de rechtbank geen aanleiding een deel van die straf voorwaardelijk op te leggen, zoals door de officier van justitie gevorderd”

Mogelijk gebruikte verdachte stalkerware

Welke software de verdachte gebruikte om zijn ex in de gaten te houden, is door de anonimiseringsrichtlijn van de rechtbank onbekend. De kans bestaat dat de man hiervoor stalkerware (6)gebruikte die verkocht wordt door commerciële partijen.

Stalkerware is invasieve spionagesoftware waarmee iemand alle communicatie op afstand kan onderscheppen. Vaak is het ook mogelijk om door foto’s te bladeren, video’s te bekijken en locatiegegevens op te vragen. Een kwaadaardig iemand weet dan precies waar zijn slachtoffer was, wat zij deed en met wie zij heeft gesproken.

Wil je weten wat de gevaren zijn van stalkerware, de strafbaarheid van stalkerware in Nederland en wat je moet doen als je erachter komt dat er stalkerware op je apparaten staat? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Wat is stalkerware?’ (7).

  1. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2022:3801

  2. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/malware/wat-is-spyware/

  3. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/malware/wat-is-een-keylogger/

  4. https://www.vpngids.nl/privacy/anoniem-browsen/wat-is-mijn-ip/

  5. https://www.vpngids.nl/privacy/

  6. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/malware/wat-is-stalkerware/

  7. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/malware/wat-is-stalkerware/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.