Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Massaclaim tegen Delta Mobiel en Caiway van de baan

De massaschadeclaim die slachtoffers van het datalek bij Delta Mobiel en Caiway wilden aanspannen, gaat niet door. Advocatenkantoor BG.legal heeft gedupeerden verteld dat ze de rechtszaak niet gaat doorzetten. Reden daarvoor is een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat vertelt Niels Aussems, een van de gedupeerden en initiatiefnemer van de massaclaim, tegenover het Algemeen Dagblad.

vpngids 25 mei 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

‘Een wake-up call voor het bedrijfsleven’

Voor het begin van deze zaak moeten we terug naar eind vorig jaar. Medewerkers van Delta Mobiel en Caiway ontdekten dat hackers privacygevoelige gegevens van klanten hadden ontvreemd. Het ging om namen, woonadressen, e-mailadressen, geboortedata, telefoonnummers en bankrekeningnummers. De providers vermoeden dat ‘enkele tienduizenden’ klanten de dupe zijn van het datalek.

Eén van de gedupeerde beweerde dat Delta Mobiel zijn beveiliging niet op orde had. In een aangetekende brief stelde hij de internetaanbieder verantwoordelijk voor de gebeurtenissen. Hij eiste een schadevergoeding omdat hij immateriële schade zou hebben opgelopen. De provider wees deze claim af, waarop het slachtoffer contact opnam met BG.legal.

Het advocatenkantoor riep gedupeerden van het datalek op om zich te melden. Medewerkers van het advocatenkantoor zouden dan namens de groep onderhandelen over een schadevergoeding. Slachtoffers zouden recht hebben op een bedrag tussen de 250 en 500 euro per persoon.

“Het is niet mijn intentie om het bedrijf kapot te maken, maar we willen Delta hier niet zomaar mee weg laten komen. Daarmee geven we een signaal af, ook aan de rest van het bedrijfsleven. Ze moeten ervoor zorgen dat hun beveiliging op orde is, anders riskeren ze schadeclaims. Ik hoop dat dit een wake-up call is voor het bedrijfsleven”, zo zei de initiatiefnemer.

Initiatiefnemer: ‘Het is echt balen’

BG.legal ziet echter af van een massaschadeclaim, zo laat het advocatenkantoor weten aan de gedupeerden. Een belangrijke reden hiervoor is een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Die bepaalde eerder deze maand dat een overtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gedupeerden niet per definitie het recht geeft om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding. Het slachtoffer moet bewijzen dat hij daadwerkelijk materiële of immateriële schade heeft geleden om aanspraak te kunnen maken op financiële compensatie.

De kosten voor de gerechtelijke procedure spelen eveneens een rol om af te zien van een massaschadeclaim. Normaliter zouden gedupeerden dit bedrag moeten voorschieten. Een andere optie is om een procesfinancier in handen te nemen. Om dit financieel aantrekkelijk te maken, zou de schadevergoeding minimaal één miljoen euro moeten bedragen. Maar omdat slechts 120 slachtoffers zich voor de massaschadeclaim hebben aangemeld, is het aantal deelnemers te klein en het verwachte schadebedrag te klein om een procesfinancier in te schakelen, zo vertelt BG.legal tegenover het AD.

“Het is echt balen. Het zijn toch 120 mensen die nu met lege handen staan”, zo zegt initiatiefnemer Niels Aussems.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.