Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

‘Medewerkers GGzE konden onbeperkt patiëntendossiers inzien’

Medewerkers van de GGzE, de psychiatrische zorginstelling voor de regio Eindhoven, konden nagenoeg onbeperkt de dossiers van alle patiënten inzien. Een cliënt ontdekte dat zeker 160 medewerkers haar dossier hebben ingezien. Het bestuur ontkent dat werknemers toegang hebben tot alle patiëntendossiers, maar erkent dat het in een aantal gevallen mis is gegaan. Dat bevestigt de zorginstelling tegenover het Eindhovens Dagblad.

vpngids 12 juli 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Zorginstantie ontkent fouten te hebben gemaakt

Om de privacy van patiënten te waarborgen, is het wettelijk zo geregeld dat alleen behandelaars patiëntendossiers mogen inzien. Tevens wil men op deze manier voorkomen dat medewerkers gaan rondsnuffelen in willekeurige dossiers, bijvoorbeeld van een ex-partner, buurman, kennis of bekende Nederlander (BN’er). Werknemers die dossiers bekijken van patiënten die ze niet behandelen en waar ze ook geen toestemming voor hebben, riskeren dat ze hun baan verliezen.

Een vrouw die onder behandeling was bij het GGzE, ontdekte vorig jaar dat zeker 160 werknemers haar dossier hadden ingezien. Hoe ze daarachter is gekomen, is onbekend. Omdat er in haar dossier vertrouwelijke informatie over haar gezondheid is opgenomen, diende ze in augustus 2022 een klacht in bij de zorginstelling.

Naar aanleiding van deze klacht stelde toenmalig interim-voorzitter van de Raad van Bestuur Luc Kenter een onderzoek in naar het voorval. De onderzoekscommissie concludeerde dat de medewerkers die haar dossier hadden ingezien, hiervoor geautoriseerd waren. De zorginstelling had dus niets verkeerd gedaan. Tegelijkertijd beloofde Kenter afgelopen maart de logging- en monitoringprocedure te herzien. Ook laat hij het autorisatiebeleid herijken.

Raad van Bestuur zegt gegevensbescherming van cliënten te gaan verbeteren

De Raad van Bestuur ontkent dat alle 2.400 medewerkers toegang hebben tot de dossiers van zo’n 11.000 GGzE-patiënten. Wel erkent de raad dat het in een aantal gevallen mis is gegaan. “Alleen als een medewerker betrokken is bij de behandeling of begeleiding van de specifieke cliënt wordt deze geautoriseerd voor inzage. De afgelopen tijd zijn er gevallen geweest die niet voldoen aan deze norm. Daarop zijn maatregelen genomen”, zo laat interim-voorzitter Kenter schriftelijk weten.

In de brief gaat hij niet in op vragen die de cliënte had over de inzage van haar dossier. Zo is het onbekend of en hoe ze toestemming heeft gegeven voor inzage. “Wij zijn de antwoorden hierop aan het uitzoeken en nemen dit mee in het plan van aanpak om de gegevensbescherming van cliënten te verbeteren”, aldus Kenter.

GGzE voert ingrijpende reorganisatie door

Het nieuws komt naar buiten op het moment dat de GGzE een ingrijpende reorganisatie gaat doorvoeren. De Eindhovense zorginstelling wil zorg dichterbij de klanten brengen. Cliënten maken zich hier grote zorgen over, omdat ze bang zijn hun vertrouwde behandelaar te verliezen. Ook zijn er zorgen over de privacy, omdat wijkteams intensief moeten gaan samenwerken met familieleden van cliënten, verenigingen, huisartsen en andere zorgorganisaties.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.